Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Thursday, September 25, 2014

In vizita la Observatorul Astronomic din Paris




In ultimele zile ale lunii mai 2014 au avut loc o serie de manifestari stiintifice in cadrul Zilelor Academice Clujene. Conferinta Challenges in Astronomy, Astrophysics and Space Science, organizata de filiala din Cluj a Academiei Romane a reunit un numar mare de astronomi consacrati. In acele zile l-am cunoscut pe dr. Mirel Birlan, cercetator stiintific la Institutul de Mecanica Cereasca si Calcul de Efemeride din Paris. In urma discutiilor pe care le-am avut, am retinut o serie de idei si sfaturi privind cresterea nivelului de performanta a echipamentelor stiintifice pe care le-am instalat la Observatorul Marisel. Si, spre marea mea satisfactie, am avut onoarea sa ma invite sa fac o vizita la Observatorul Astronomic din Paris.
Imediat ce am incheiat cursurile de initiere a profesorilor de  liceu in activitati si tehnologii spatiale, curs pe care l-am organizat in mare parte si l-am condus in perioada 4-7 septembrie 2014 la Marisel, am pornit cu masina spre Vest. Dupa 2000 de km parcursi pe autostrazile Europei, am ajuns cu bine in "orasul luminilor". Este greu sa exprimi in cuvinte ce inseamna Parisul in istoria civilizatiei moderne si contemporane. Stiinta, arta si tehnologia se impletesc in mod armonios, la fiecare pas pe care-l faci pe strazile metropolei.
Din pacate nu am putut ramane in Paris decat trei zile, timp insuficient pentru a vizita toate obiectivele turistice si culturale importante din capitala Frantei. Dar, obiectivul principal al vizitei mele la Paris l-am atins: am petrecut cateva ore placute  in compania d-lui dr. Mirel Birlan, care mi-a fost si ghid in vizita pe care am facut-o la Observatorul Astronomic din Paris. Observatorul este in renovare si nu este deschis publicului. Aceasta restrictie pentru mine a fost un avantaj pentru ca am facut un tur extins, in zone care nu sunt deschise circuitului turistic, ghidat de  Mirel Birlan si Daniel Hestroffer (directorul Institutului de Mecanica Cereasca si Calcul de Efemeride).
Intr-o prima analiza, ceea ce m-a impresionat deosebit a fost importanta pe care au acordat-o astronomiei, de-a lungul timpului, regii, imparatii sau presedintii Frantei. Cladirea principala a Observatorului din Paris este un palat in adevaratul sens al cuvantului, construit intre anii 1667 si 1671 la comanda si pe cheltuiala regelui Ludovic al XIV-lea. In acest palat au fost concepute, dezvoltate si puse in practica unele din cele mai importante idei si experimente stiintifice din secolele XVII-XX. Dar, despre istoria Obsrvatorului din Paris si despre personalitatile stiintifice care au activat in cadrul lui, voi reveni.
Multumesc inca o data, si pe aceasta cale, d-lui Mirel Birlan pentru disponibilitatea pe care mi-a aratat-o in cadrul acestei vizite.
Redau mai jos cateva fotografii pe care le-am facut cu aceasta ocazie.