Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Monday, June 4, 2012

Tranzitul planetei Venus

ACTUALIZARE (06 iunie 2012 ora 11:00 UTC)
Aseara am fixat desteptatorul pentru ora 04:30 (ora Romaniei) asa ca pentru mine  ziua de lucru a inceput la 5:00. Am urcat in masina si am pornit spre comuna  Feleacu, unde se afla Observatorul Astronomic al filialei Cluj a Academiei Romane. Cerul era acoperit de nori dar am sperat, ca macar pentru o clipa, sa apara o spartura prin care sa se vada Soarele si silueta planetei Venus.
Am urcat dealul Feleacului si am ajuns la Observator cu cateva minute inainte de rasarit. Cercetatorii Vlad Turcu si Dan Moldovan terminasera aranjarea si interconectarea echipamentelor de observare si de inregistrare a acestui eveniment astronomic major. Acum asteptam cu totii ca cerul sa se insenineze sau cel putin sa apara o spartura in nori, in dreptul discului solar. Si iata ca nu dupa mult timp, Soarele a aparut dintre nori si am putut observa in conditii excelente tranzitul lui Venus in fazele finale (al doilea contact interior si al doilea contact exterior). Dupa ce au trecut circa 15 minute de la ultimul contact, Soarele s-a ascuns din nou dupa un strat gros de nori. A fost senin exact cat trebuia. Spectacolul astral se incheiase urmand ca aceasta piesa sa se rejoace peste 105 ani. Iar eu am primit un prim cadou aniversar, din partea planetei Venus si a Soarelui (m-am nascut in 6 iunie, la 6:30 dimineata, in urma cu 55 de ani). Instantaneele pe care le-am realizat in timpul tranzitului reflecta profesionalismul echipei de cercetatori de la filiala Cluj a Academiei Romane.



                                                                                                      
04 iunie 20102

In noaptea de 5 spre 6 iunie 2012 se va petrece un eveniment astronomic foarte rar: Planeta Venus se va interpune intre Soare si Pamant acoperind o mica parte a discului solar. Venus este o planeta relativ mica (are raza de aproximativ 6000 km). Deoarece distanta medie dintre Venus si Soare este de  aproximativ 108.000.000 km iar distanta medie dintre Pamant si Soare este de aproximativ 150.000.000 km, doar o mica parte a discului solar va fi acoperita in timpul acestei treceri. Evenimentul astronomic va putea fi observat in totalitate in zona oceanului Pacific si partial in America de Nord, Asia, Europa si estul continentului African..In zona Romaniei tranzitul planetei Venus ar putea fi observat in dimineata de 06 iunie 2012, imediat dupa rasaritul Soarelui ( 5:30 ora Romaniei). Ultimul "contact" dintre discul aparent al planetei Venus si discul solar va fi in jurul orei 7:55 ora Romaniei). Din pacate prognoza meteo aferenta tarii noastre  pentru data de 6 iunie  este nefavorabila observatiilor astronomice in vizibil. Veti putea urmari totusi, imaginile transmise pe net de observatoare astronomice situate in alte parti ale lumii. In orice caz, daca Soarele nu va fi acoperit de nori,  va rog sa respectati urmatoarele reguli esentiale: SA NU PRIVITI NICIODATA DISCUL SOLAR CU OCHII NEPROTEJATI DE UN FILTRU ADECVAT. DACA PRIVITI SPRE SOARE CU UN APARAT OPTIC  (BINOCLU, TELESCOP, ETC.) FILTRUL TREBUIE ASEZAT IN FATA OBIECTIVULUI APARATULUI, NU INTRE APARAT SI OCHI). DACA NU RESPECTATI ACESTE REGULI DE BAZA RISCATI SA ORBITI INSTANTANEU.
Despre acest eveniment astronomic puteti gasi detalii pe urmatoarele saituri:
http://www.astro-urseanu.ro/tranzit_venus.html
http://www.astronomy.ro/tranzitul-lui-venus-5-6-iunie-2012_3159.html
http://astro-info.ro/tranzite/june12.php