In imagine: descarcari electrice obtinute cu ajutorul unor bobine "Tesla"(www. darkroastedblend.com)
Romania de azi si misterul flacarii violet
In ultimele zile, expresia “flacara violeta” a avut un impact mediatic de neimaginat. In general, cei ce poseda notiuni de baza de fizica sau chimie stiu de ce o flacara este rosie, portocalie, galbena , verde, albastra sau de ce nu, violeta. Iata ca acum, aceasta expresie este repetata si interpretata in fel si chip de multe persoane care se cred sau chiar au si ajuns, personalitati.
Pentru ca pe mine ma intereseaza in primul rand fizica si de-abia in al doilea rand metafizica, si stiu ca acesti termeni se refera la activitati destul de diferite, voi incerca sa explic pe scurt de ce o flacara este rosie, portocalie, albastra , sau chiar violeta.
Una din metodele fizice de baza utilizate pentru a determina compusii unei substante este asa-numita “analiza in flacara”. Cum se face aceasta analiza? Se ia o proba din substanta necunoscuta si se introduce in zona cea mai fierbinte a unei flacari. Flacara este de fapt formata din plasma, adica un amestec de electroni , ioni si molecule neutre , dar care au energie foarte mare. Atomii substantei necunoscute vor primi energie datorita interactiunii cu particulele constituente ale plasmei si o parte din electroni vor ajunge intr-o stare excitata, de energie inalta, dar instabila. Revenirea acestor electroni pe un nivel energetic stabil este insotita de emisia unei radiatii electromagnetice de o anumita frecventa. Aceasta frecventa depinde de atomii substantei necunoscute si este cu atat mai mare, cu cat “saltul energetic” este mai mare. Si pentru cei care nu stiu, voi spune aici (citandu-l pe Planck) ca o cuanta de “lumina rosie” are energie mai mica decat una de culoare portocalie, galbena, verde, albastra sau violeta (in aceasta ordine crescatoare din punct de vedere energetic) . Iar culoarea flacarii depinde de substata analizata prin aceasta metoda. Astfel, calciul coloreaza flacara in rosu, , sodiul in galben, fierul produce o flacara galben-aurie, cuprul coloreaza flacara in verde, plumbul in albastru iar potasiul o coloreaza in violet. Si iata cum am gasit o firava legatura intre fizica si …metafizica.
Ascunse ramanand pentru multi dintre noi “meandrele concretului”, ma voi agata putin de “metafizica”, incercand sa-i deformez aspectul si s-o imping, usor-usor, spre fizica.
Am avut nu demult alegeri prezidentiale si rezultatele scrutinului au desemnat un nou presedinte de tara. “Alea iacta est “ dar “vox populi, vox dei” (sper ca nu va inchipuiti ca v-am injurat intr-o limba necunoscuta). Am afirmat mai sus ca in acest articol voi incerca sa imping metafizica spre o stiinta exacta . Voi incerca de asemenea sa explic de ce cred unii politicieni ca sunt manipulati cu campuri necunoscute si pot fi determinati sa ia decizii contrare vointei lor.
Se stie ca prin retelele neuronale ale corpului uman trec impulsuri electrice, controland si influentand functionarea intregului organism. Aceste impulsuri genereaza unde electromagnetice de foarte joasa frecventa care pot fi puse in evidenta. In mod cert, un camp perturbator poate influenta negativ functionarea creierului si chiar a intregului organism. De multe ori am intalnit persoane ce s-au plans de migrene, ameteli sau stari de neliniste inaintea sau in timpul unor furtuni cu dese descaracari electrice. O posibila explicatie ar putea fi chiar perturbarea impulsurilor neuronale de catre campurile electromagnetice din timpul furtunii. O diminuare a efectelor poate fi obtinuta prin ecranare, cu ajutorul unor suprafete conductoare. Dar la joasa frecventa ecranarea este extrem de dificila .
Eu nu cred ca in viata politica s-a ajuns la utilizarea unor tehnici subversive bazate pe campuri electromagnetice de foarte joasa frecventa. Pe de alta parte, un astfel de camp nu poate selecta tintele actionand doar asupra anumitor indivizi. Cei care au notiuni de baza referitore la campurile electromagnetice se pot gandi la uti lizarea unor “spire in scurt-circuit” sau alt gen de protectii metalice, care pot diminua sau chiar anihila campurile perturbatoare. Eu cred ca obiceiul stramosilor de a purta lanturi si bratari de aur sau de argint, are pe undeva o motivatie stiintifica. Poate ca in vechime, regii si imparatii (fara sa stie de ce ) purtau coroane de aur ca pe niste spire in scurt-circuit asezate la nivelul creierului, pentru a putea gandi liber, neperturbat . Multe lacase de cult sunt acoperite de cupole groase de cupru, ca niste adevarate ecrane protectoare.
Dar nu am vazut nici un candidat care sa poarte pe cap ceva asemanator care sa-l apere de perturbatii si sa-l avantajeze. Si sper sa nu vedem, la viitoare mitinguri electorale, alegatori purtand turbane impletite din cablu UTP iar cei din prezidiu, jobene facute din galeti de tabla zincata.
Post scriptum:
In urma unui comentariu foarte interesant la articol, in revista Stiinta.info mi-am dat seama ca ar trebui sa mai aduc cateva completari:
Pentru ca chiar fenomenul de dezexcitare a electronilor sa poata crea un camp puternic, ar trebui ca foarte multi electroni sa se dezexcite in acelas moment (precum la LASER) iar in flacara este foarte multa dezordine... Dar cel mai sensibil receptor de unde electromagnetice pe care-l are corpul uman sunt ochii, care mai au si o foarte mare selectivitate, putand sa faca analize spectrale calitative mult mai performante decat multe spectrometre de laborator. Se cunosc efectele psihologice ale diverselor culori, nuantele de verde spre albastu calmeaza, nuantele de rosu, portocaliu, galben, agita, nuantele cenusii-intunecate deprima... Iar daca o anumita lungime de unda din zona violet a spectrului vizibil are o influenta extrem de puternica, este foarte posibil si chiar ar merita verificat.
In urma unei atentionari din partea d-lui Sergiu Sima si caruia ii multumesc si pe aceasta cale, am verificat si corectat informatiile din articol referitoare la culorile diverselor substante supuse analizei in flacara. Culoarea albastru-violet este produsa de potasiu, nu de crom cum credeam eu... Puteti gasi un tabel cu diverse elemente chimice si culorile lor in flacara aici.