Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Thursday, December 2, 2010

Din nou despre extraterestri...

In ultimul timp, in presa scrisa sau audiovizual au reinviat discutiile pe marginea ideii de viata (sau mai mult, civilizatie) extraterestra. Exista multe ipoteze in ceea ce priveste dimensiunea Universului. Multi confunda conceptul de Univers (in totalitate) cu cel de "Univers observabil" adica acea parte a Universului care poate fi perceputa de noi direct sau indirect prin intermediul instrumentelor optice, radiotelescoapelor, detectoarelor de raze X sau gamma.Modelul Big Bang are la baza conceptul de explozie primordiala care implica existenta unui "univers" in expansiune cu cel putin o limita temporala (momentul primordial) si cu o posibila limita spatiala. Parerea mea este ca Universul, in adevaratul sens al conceptului este infinit in timp si spatiu, evenimentele de tip Big Bang fiind cazuri particulare si locale in evolutia intregului Univers. Iar daca admitem ca Universul este infinit in timp si spatiu si ca civilizatia umana exista in realitate, trebuie sa admitem ca in Univers se pot dezvolta o infinitate de civilizatii asemanatoare noua. Ramane problema simultaneitatii in timp, zona de dezvoltare si si stadiu de evolutie a unor astfel de civilizatii ce reduce drastic probabilitatea stabilirii unui "contact". Nemaivorbind ca in mod sigur ar exista incompatibilitati in comunicare. Daca ne gandim la diversitatea fiintelor vii de pe Pamant si la faptul ca noi, oamenii, inca nu am reusit sa facem un schimb de informatii cu ele, ce sanse avem sa "detectam" inteligenta extraterestra? De fapt, daca analizam la rece ansamblul fiintelor vii de pe Pamant observam o imensa ruptura intre oameni si regnul animal. Daca avem curajul necesar, am putea lua in calcul ca de fapt, oamenii sunt extraterestri. Despre "limitele Universului Observabil" si parerea mea despre extraterestri am mai scris pe blogul meu aici si aici. Deasemenea, pe Scribd, aici.
P.S. Articolul a fost preluat si de "Stiinta.info" unde a ganerat multe discutii interesante pe care va invit sa le cititi aici. Discutiile au alunecat inevitabil spre cosmologie cu pareri pro si contra diverselor modele acceptabile de Univers. De zeci de ani caut o varianta cat mai structurata si mai clara a modului in care cred eu ca ar trebui sa "vedem" Universul. Pe scurt, eu vad Universul ca o structura ierarhica in care orice structura admite o suprastructura de rang superior si o substructura de rang inferior, aceasta structurare fiind infinita atat in suprastructuri cat si in substructuri. In plus, orice elemnt spatial, oriunde ar fi plasat si fiind oricat de mare sau oricat de mic admite o astfel de ierarhizare. Mai mult, eu cred ca oricarui eveniment observabil i se poate atasa un "spatiu" in care acel eveniment produce efecte . Iar fiecarui astfel de "spatiu" trebuie sa i se ataseze un orologiu propriu a carui cadenta depinde de anvergura evenimentului, fiind foarte lent pentru evenimente ce se desfasoara la scara galactica si foarte rapid pentru evenimente ce se desfasoara la scara particulelor elementare.