Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Wednesday, January 19, 2011

De azi, Romania devine stat membru al ESA


Data de 20 ianuarie 2011 va rămâne un jalon în istoria aeronauticii Româneşti. Azi se va semna, la sediul din Bucuresti al Ministerului Afacerilor Externe, Acordul privind Aderarea României la Convenţia Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).
Ceremonia va avea loc la orele 16, în prezenţa a numeroşi reprezentanţi guvernamentali, parlamentari şi membri ai comunităţii ştiinţifice şi academice româneşti. Acordul va fi semnat de Jean-Jacques Dordain, directorul general al Agenţiei Spaţiale Europene şi Marius-Ioan Piso, directorul general şi preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române.
Este un eveniment deosebit de important pentru industria aeronautică românească şi pentru cercetătorii români din domeniile conexe. Accesul direct la tehnologiile şi sistemele spaţiale ESA va permite ţării noastre dezvoltarea aplicaţiilor spaţiale pentru agricultură, mediu, transporturi, monitorizarea dezastrelor naturale şi telemedicină.
Agenţia Spaţiala Europeană (ESA) este o organizaţie interguvernamentală fondată în 1975, având 18 state membre (16 din UE, plus Elveţia şi Norvegia). Dintre ţările fostului Pact de la Varşovia, Cehia este singura admisă ca membru (în anul 2009), România fiind a doua. ESA este considerată cea mai importantă organizaţie interguvernamentala europeană cu caracter ştiinţific şi tehnologic şi cu rol important în domeniul securităţii.
Acest accept şi acest acord este o recunoaştere internaţională a activităţii cercetătorilor din România având în vedere că, din ţările care au aparţinut fostului Tratat de la Varşovia, România este a doua ţară admisă în acest grup exclusivist.

Actualizare in 22ianuarie 2011: 2 momente importante ale ceremoniei
semnarea documentelor de catre Marius-Ioan Piso (ROSA) si Jean-Jacques Dordain (ESA)
fotografia de grup cu participantii la ceremonie