Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Wednesday, January 13, 2010

Asteroidul 2010AL30

In imaginea de mai sus se poate vedea orbita asteroidului 2010AL30 si orbitele planetelor Mercur, Venus, Pamant si Marte precum si pozitiile lor in data de 13 ianuarie 2010. (credit:JPL Small-Body Database). (Pentru a vedea detalii, dati click pe imagine)

Conform NASA, asteroidul 2010AL30 trece foarte aproape de Terra, azi, 13ianuarie 2010. Distanta minima dintre Pamant si asteroid, la aceasta trecere este de 0.0008624AU (unitati astronomice) 1 AU= 149 598 000 km si reprezinta distanta medie dintre Pamant si Soare. Facand un calcul simplu, distanta minima estimata este de aproximativ 129000km. Amintesc aici ca satelitii geostationari de televiziune se afla la aproximativ 36000Km de suprafata Oceanului Planetar.Viteza relativa a asteroidului in raport cu Pamantul la aceasta trecere este de aproximativ 10km/s. In imaginea de mai sus se poate observa desenata cu alb orbita Pamantului si in doua culori, albastru inchis si albastru deschis, orbita asteroidului 2010AL30. Mai multe detalii gasiti accesand baza de date :JPL Small-Body Database (NASA)
Alte informatii:
Asteroidul a fost descoperit in data de 10 ianuarie 2010 de Lincoln Laboratory ETS din New Mexico, prin metode radar. El face parte din categoria obiectelor mici, avand diametrul estimat intre 11m si 25m.