Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Wednesday, February 11, 2009

Accident in spatiu

Pentru prima data in istoria explorarii spatiului cosmic are loc o coliziune accidentala intre doi sateliti artificiali. Evenimentul a avut loc,conform declaratiei unor oficiali ai NASA,in data de 11 februarie 2009 la ora 04:55 GMT la aproximativ 790 km altitudine, undeva deasupra Siberiei. In ciocnire au fost implicati un satelit american din familia de sateliti Iridium, functional, avand masa de 560kg si un satelit rusesc, nefunctional, cu masa de 900 kg. Constelatia de sateliti Iridium este formata din 66 sateliti ce orbiteaza in jurul Pamantului pe orbite inclinate joase. Acestia asigura functionarea unei retele de telefonie mobila globala, cu acces direct al telefonului la satelit. Eventualele disfunctii care pot sa apara in urma acestui eveniment vor fi rezolvate prin plasarea unui satelit "de rezerva" cu aceiasi parametri orbitali cu ai celui distrus.
Acest prim accident spatial aduce din nou in actualitate problema monitorizarii si gasirii unor solutii de neutralizare a deseurilor cosmice. Numarul acestor sateliti nefunctionali ce nu mai pot fi manvrati de pe Pamant este in continua crestere. Deasemenea , diverse fragmente rezultate din activitatea spatiala pot pune in pericol functionarea altor sateliti sau chiar provocarea unor accidente, chiar si in cazul unor misiuni cu echipaj uman. Nu mai dsemult de un an de zile, satelitul de spionaj USA193 a trebuit distrus de catre marina americana pentru ca a scapat de sub control si a ajuns pe o orbita instabila la altitudine prea joasa, unde frecarea (cu straturile chiar si foarte rarefiate ale atmosferei)i-au grabit sfarsitul. Datorita dimensiunilor mari, acest satelit a reprezentat un real pericol, deoarece nu s-a putut afirma cu certitudine ca el va arde complet (ca si majoritatea meteoritilor) la intrarea in atmosfera. La vremea respectiva, urmarind un link de pe acest blog, ati putut urmari in timp real pozitia pe cer a satelitului, iar cei ce au avut curiozitatea, au putut sa-l vada in serile cu cer senin ale lunii februarie 2008 chiar si cu ochiul liber.