Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii:
Invatamant: ca initiator si fondator al
Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.
Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa.
Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare.
TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:
Acest eveniment astronomic este extrem de interesant si important pentru astrofizica chiar daca el s-a desfasurat in urma cu 50 milioane de ani si la 50 milioane de ani-lumina fata de sistemul nostru solar. Este foarte important ca participam ca martori la formarea unei gauri negre. Chiar daca evenimentul a avut loc in urma cu 50milioane de ani, informatiile ne parvin de-abia acum. Poate ca unii se intreaba de ce NASA a anuntat acum un eveniment ce a inceput sa fie observat in urma cu 30 de ani. Actuala dezvoltare a echipamentelor de observare si supraveghere a cerului ne permit sa acumulam mai multa informatie decat putem analiza si prelucra. Se pare ca de-abia acum specialistii NASA si-au dat seama ca in cantitatea imensa de informatii inregistrate in ultimii 30 de ani exista cel putin o comoara stiintifica: nasterea unei gauri negre. In cele ce urmeaza vor cauta sa focalizeze o parte din cercetarile lor spre acea zona a Universului in care s-a semnalat acest eveniment cosmic de o importanta deosebita. Vor analiza inregistrarile (ce se fac de multe ori automat, fara a mai apuca cineva sa le analizeze si sa le interpreteze) si vor incerca sa gaseasca sustinerea sau infirmarea unor teorii ce privesc formarea gaurilor negre si chiar a unor teorii de baza ale fizicii moderne. Vor putea extrapola evolutia acestei gauri negre pentru intervale de timp mult mai mari. Si eu sunt foarte curios sa aflu in cat timp o gaura neagra poate "inghiti" materia imprastiata (de exemplu) pe o raza de 1000 de ani lumina. O analiza atenta a evolutiei evenimentului intr-un interval de 30 de ani terestri poate sa sustina sau sa infirme modele astrofizice mai mult sau mai putin consacrate.
Aparitia acestei gauri negre nu reprezinta un pericol pentru Pamant si pamanteni cel putin atata timp cat actualele teorii fizice nu sunt infirmate. Oricum, evenimentele ce se desfasoara la scara galactica au o dezvoltare lenta in raport cu evolutia Universului. Asa incat eu propun sa asistam fara nici un fel de teama la desfasurarea acestui eveniment astronomic. Sper sa revin curand cu informatii suplimentare.