Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:Tuesday, June 22, 2010

"Generatia Urmatoare" ziua intai,ziua solstitiului


Data de 21 iunie 2010 a marcat inceputul verii astronomice, ziua solstitiului de vara. La Marisel, aceasta prima zi de vara astronomica a coincis cu prima zi a Taberei Educationale Pilot "Generatia Urmatoare". Elevii au plecat din Cluj in jurul orei 8 dimineata si au ajuns la Marisel la orele 9,30.
Dupa un scurt instructaj aferent activitatlor ce se vor desfasura in timpul taberei, am despachetat si am instalat aparatele optice si celelalte echipamente donate Taberei de catre Fundatia Dinu Patriciu. Am organizat in curtea pensiunii "Popasul Iancului" o expozitie ad-hoc cu toata aparatura si s-au facut poze de grup. Pana la orele 14, vremea a fost favorabila cu cer variabil si fara ploaie. Elevii au fost impartiti in 4 grupe de lucru, au fost desemnati sefii de echipa, s-au distribuit ecusoanele si mapele dotate cu strictul necesar activitatilor educative ce urmau a fi desfasurate. Firma Jolidon, producatorul Clujean de lenjerie intima, a donat Taberei 24 maieuri colorate in 4 culori, astfel ca grupele de lucru sa poata fi recunoscute usor. Aceste maieuri colorate au fost distribuite celor 4 echipe.
Am profitat de timpul insorit pentru a determina directia meridianului locului (directia nord-sud). Bineinteles ca aveam busole, harti, GPS, etc. Dar metoda multiseculara era interesanta si...educativa. Umbra minima a unui bat vertical ne arata directia nord-sud, prin urmare, am fixat in pozitie verticala un bat, cu ajutorul unor pietre.
Din timp in timp, am marcat extremitatea umbrei. Am masurat cu o ruleta lungimea umbrei, observand ca aceasta scade pana la o valoare minima,apoi creste din nou, dupa amiaza. Momentul in care lungimea umbrei are o valoare minima coincide cu trecerea Soarelui prin planul meridian al punctului de observare. Directia umbrei in acest moment indica directia meridianului (nord-sud). Aceasta directie este foarte importanta in observatiile astronomice. Printre altele, pentru a pozitiona corect o luneta astronomica sau un telescop, trebuie sa cunoastem cu exactitate aceasta directie.
Dupa masa de pranz si o scurta miuta pe terenul de fotbal, elevii au asistat la doua prelegeri sustinute de initiatorul Taberei, cercetatorul Paul Dolea. In aceste prelegeri au fost prezentate notiuni de baza ale astronomiei: corpurile ceresti si Sistemul Solar.
Expunerile au avut loc in sala de conferinte a pensiunii si au fost sprijinite de prezentari in Power Point si galerii de imagini. Am folosit un videoproiector si calculatorul aflat in dotarea salii. Inainte de cina, cele 4 grupe de lucru s-au intrunit pentru a face cate un raport referitor la determinarea experimentala a meridianului punctului de observare. Cina a fost marcata de un eveniment multasteptat: solstitiul de vara si inceputul verii astronomice a fost sarbatorit cu un tort bicolor, jumatate zi, jumatate noapte. (vezi foto).
Dupa amiaza si seara, vremea ne-a fost potrivnica: reprizele scurte, dese si violente de ploi de vara ne-au facut sa nu ne indepartam de cladirea pensiunii. Norii adunati pe cer ne-au impiedicat sa facem observatii astronomice. Dar chiar si asa, prima zi a fost o zi reusita.