Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:Monday, May 11, 2009

Am ridicat cupola pe observatorul astronomic


In ultimele saptamani, in poligonul de telecomunicatii si observatii astronomice pe care firma Bitnet il dezvolta in localitatea Marisel, jud.Cluj, s-a desfasurat din nou, o activitate febrila. Imediat ce au trecut sarbatorile de Paste, cladirea ce urmeaza sa adaposteasca telescopul Observatorului astronomic a fost decopertata pentru ca sa putem demara lucrarile de adaptare a constructiei la cupola de 3m, adusa tocmai din SUA. Am realizat o trecere de la structura rectangulara a acoperisului la structura circulara a cupolei prin intermediul unui inel metalic fixat pe un octogon. Vremea a tinut cu noi si am putut lucra feriti de ploaie si vant.
Elementele cupolei realizate din fibra de sticla au fost ansamblate cu deosebita grija, astfel ca rotirea cupolei si miscarea obloanelor sa se faca lin, cu frecari cat mai mici.Au ramas de rezolvat finisajele, care necesita multa atentie si cheltuieli destul de serioase.In ritm de melc, ritm impus de reducerea fondurilor pe care le putem aloca acestui proiect, incercam sa facem cladirea cel putin functionala, astfel ca sa se poata face cat mai curand observatii astronomice. Rezultatele speram sa fie spectaculoase, avand in vedere ca acest observator va depasi cu aproape 500m, cel mai inalt observator astronomic aflat acum pe teritoriul Romaniei.