Azi, 26 noiembrie 2014, in Aula Magna a Universitatatii Babes-Bolyai din Cluj, i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa primului (si pana acum, singurului) astronaut roman. Prof.Dr.ing.Dumitru-Dorin Prunariu a facut parte din misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Lansarea in spatiu a avut loc in data de 14 mai 1981 de pe cosmodromul Baikonur din fosta U.R.S.S. Ajuns pe orbita circumterestra, nava cosmică Soiuz-40 s-a cuplat la complexul orbital Saliut 6 – Soiuz T-4. In timpul celor 6 zile petrecute pe statia orbitala Saliut 6, cosmonautul roman a participat la efectuarea a 22 de experimente stiintifice, multe dintre ele fiind concepute de cercetatori din Romania si realizate cu echipamente romanesti.
L-am cunoscut pe Dr. Prunariu in urma cu mai bine de 20 de ani, la inceputurile Agentiei Spatiale Romane. Am vazut atunci in fata mea un om sociabil si comunicativ, lipsit de orice urma de ingamfare. Strangerea lui de mana, barbateasca, transmitea sinceritate si fermitate.
Anii au trecut... activitatea lui in cadrul diverselor organisme si organizatii internationale din care a facut sau face parte, a sprijinit continuu recunoasterea (la nivel mondial) a Agentiei Spatiale Romane ca factor important in cercetarea spatiului cosmic si dezvoltare a tehnologiilor aferente. Chiar daca s-a aflat mereu intr-un anturaj select si a avut parte de cele mai inalte onoruri, modul in care Dr. Prunariu iti strange mana nu s-a schimbat. O strangere de mana ferma, barbateasca, sincera. Nu s-a inregimentat politic, cu toate ca a fost solicitat de multe ori ca prin notorietatea sa sa sprijine formatiuni politice sau candidati la presedentie. Nici nu este de mirare ca a refuzat, intrigile politice se desfasoara la o altitudine mult prea joasa (de cele mai multe ori, chiar in subteran) si sa nu uitam, Dr. Prunariu a fost, cel putin in cele 8 zile petrecute in spatiu, la propriu, deasupra tuturor. Asa a si ramas, chiar daca acum aceasta pozitie nu este determinata de parametrii unei orbite circumterestre. De aceea, sa-l felicitam inca o data pentru titlul onorific care i-a fost astazi acordat.
Mai jos, am adaugat o scurta galerie foto din timpul ceremoniei de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al UBB Cluj.