Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Tuesday, January 24, 2012

Vremea spatiala la inceputul anului 2012: o saptamana de foc

Activitatea solara are o periodicitate de aproximativ 11 ani. In doua articole mai vechi pe care le gasiti aici si aici, am incercat sa explic, pe intelesul tuturor, stransa legatura dintre activitatea solara si asa numita "vreme spatiala". Astazi voi analiza evenimentele notabile din activitatea solara si efectele produse la nivel global, in ultimele 10 zile.
Soarele se apropie de un maxim al activitatii sale care se va gasi undeva in anii 2012 si 2013. Aceasta intensificare a activitatii solare o resimtim de cateva zile prin variatia rapida a fluxului de electroni, protoni sau alte particule elementare aflate in componenta vantului solar, cresterea fluxului de radiatii X produse de Soare, modificari brutale ale campului magnetic terestru, perturbari bruste ale ionosferei, intreruperi pe caile de comunicatii radio si aparitia unor splendide aurore boreale in zona arctica.
Dar sa analizam pe scurt, activitatea solara din ultimele zile:
In ziua de 15 ianuarie 2012 au putut fi puse in evidenta un numar de 13 evenimente solare, din care 5 intensificari bruste ale emisiilor de raze X si o explozie solara.
In ziua de 16 ianuarie 2012 numarul de evenimente solare notabile a fost 12, dintre care 5 intensificari bruste ale emisiilor de raze X, 4 explozii solare dintre care una insotita de eruptie solara.
In ziua de 17 ianuarie 2012 au putut fi puse in evidenta un numar de 13 evenimente solare, dintre care 4 intensificari bruste ale emisiilor de raze X si 4 explozii solare.
In data de 18 ianuarie 2012 numarul de evenimente notabile a crescut brusc, inregistrandu-se 30 de eveniumente remarcabile dintre care 8 intensificari bruste ale emisiilor de raze X, 2 explozii solare si o emisie intensa de masa din coroana solara (eveniment de tip CME-adica Coronal Mass Ejection).
In data de 19 ianuarie 2012 numarul de evenimente notabile a crescut din nou, inregistrandu-se 40 de eveniumente remarcabile dintre care 4 intensificari bruste ale emisiilor de raze X, 5 explozii solare si o emisie intensa de masa din coroana solara (eveniment de tip CME-adica Coronal Mass Ejection). S-au inregistrat deasemenea 17 intensificari ale emisiei de unde radio in diverse benzi de frecvente.
In data de 20 ianuarie 2012 numarul de evenimente notabile a scazut, ajungand la 25, dintre care 8 intensificari bruste ale emisiilor de raze X si 2 explozii solare
Data de 21ianuarie 2012 a fost o zi relativ linistita. Au fost puse in evidenta 11evenimente solare dintre care doua intensificari ale emisiei de raze X si doua explozii solare.
In data de 22 ianuarie activitatea solara s-a intensificat din nou. S-au inregistrat 11eruptii solare si 6 intensificari ale emisiei de raze X.
In 23 ianuarie 2012 s-au inregistrat 10 explozii solare si o crestere brusca si extrem de intensa a emisiilor de raze X.
In 24 ianuarie activitatea solara a fost de nivel obisnuit pentru aceasta perioada a ciclului solar: s-au inregistrat 13 evenimente notabile, dintre care cinci explozii solare si trei intensificari ale emisiilor de raze X.
Periada 22ianuarie-24ianuarie a fost marcata de impactul fluxului intens de protoni (emis in timpul evenimentelor CME din zilele anterioare) cu magnetosfera Pamantului si cu straturile inalte ale ionosferei. Aceasta interactiune a provocat puternice furtuni magnetice care au fost puse in evidenta de observatoarele geomagnetice raspandite pe intreg globul. In figurile alaturate am reprodus 2 histograme semnificative furnizate de serviciul "Space Weather" al NOAA (The National Oceanic and Atmospheric Administration- USA)
In data de 25 ianuarie activitatea solara a fost destul de redusa. S-au inregistrat o singura explozie solara, dandu-ne impresia ca s-a potolit furtuna. Dar impresia era gresita deoarece ieri, 26 ianuarie 2012 s-a inregistrat o noua intensificare a activitatii solare, inclusiv o emisie intensa de masa din coroana solara (eveniment de tip CME-adica Coronal Mass Ejection).
Concluzie:
In intervalul 18 ianuarie-26 ianuarie 2012, activitatea solara a fost deosebit de intensa. Aceasta intensificare a produs splendide aurore boreale dar si furtuni geomagnetice puternice, perturbatii notabile in straturile ionosferei, deteriorari sau chiar intreruperi ale cailor de comunicatii radio si intensificari ale fluxului de raze X din spectrul radiatiei solare.
Si nu cred ca este o coincidenta faptul ca in aceasta perioada am simtit cu totii fenomene meteorologice ciudate (descarcari electrice in atmosfera in plina iarna), severe sau chiar catastrofale.