Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Wednesday, February 8, 2012

Numaratoarea inversa se apropie de final

Momentul in care primul satelit romanesc va ajunge pe o orbita circumterestra se apropie. Plasarea pe orbita va fi asigurata Agentia Spatiala Europeana (ESA) prin racheta Vega, aflata la primul ei zbor. Programata initial pentru data de 09 februarie 2012, lansarea a fost amanata pentru data de 13 februarie 2012, cu o fereastra de lansare intre orele 10:00 si 12:00 GMT (12:00-14:00 ora Romaniei). Ferestra de lansare este intervalul de timp stabilit pentru punerea in functiune motoarele rachetei Vega, in baza de lansare a ESA din America de Sud (Kourou, Guyana Franceza).
Racheta Vega va avea ca sarcina utila satelitii italieni LARES si ALMASat-1 si 7 nanosateliti din clasa CubeSat (latura de 10 cm, masa de 1 Kg). Plasarea pe orbita ale acestor 7 nanosateliti se face pe cheltuiala Agentiei Spatiale Europene, prin programul educational al ESA si in urma unui concurs de proiecte. Mai jos va prezint lista celor 7 nanosateliti lansati cu scop educational si misiunile lor :
  • Xatcobeo (Universitatea din Vigo si INTA Spania)- Testarea unui echipament radio definit prin soft (software-defined radio) si implementarea unor panouri solare;
  • Robusta (Universitatea Montpellier 2, Franta)- Studiul efectelor radiatiei cosmice asupra tranzistorilor bipolari;
  • e-st@r (InstitutulPolitehnic din Torino, Italia)-Testarea unui sistem de control a atitudinii (pozitiei) satelitului;
  • Goliat (Universitatea din Bucuresti si Universitatea Politehnica din Bucuresti, Romania sub indrumarea Agentiei Spatiale Romane si a Institutului de Stiinte Spatiale)-Masurarea radiatiilor cosmice, a fluxului de micrometeoriti si captarea de imagini ale suprafetei Pamantului;
  • PW-Sat (Warsaw University of Technology, Poland) teste privind modificarile orbitale ale nanosatelitilor LEO, cauzate de interactiunea cu straturile inalte ale atmosferei;
  • MaSat-1 (Budapest University of Technology and Economics) -Testarea avionicii specifice misiunilor spatiale, echipamente radio si gestionarea bazelor de date;
  • UniCubeSat GG (University of Rome La Sapienza, Italy)-Studiul variatiei fortelor de atractie gravitationala pe parcursul orbitei nanosatelitului.

Misiunea nanosatelitului romanesc Goliat a fost si este sprijinita si de urmatoarele organizatii: INCAS Elie Carafoli, INCD COMOTI, ELPROF S.A., care au efectuat incercari si teste functionale si BITNET C.C.S.S. care a construit Statia Sol (de rezerva) pentru operare a satelitilor LEO aflata in localitatea Marisel, judetul Cluj.

Chiar daca Statia Sol din Marisel este "de rezerva", noi, cei din echipa BITNET, vom "trece pe receptie". Imediat ce ESA va anunta plasarea pe orbita a satelitilor transportati de VEGA si va comunica datele orbitale (date necesare urmaririi radio a acestor sateliti), vom indrepta antenele de receptie spre cer, incercand sa captam semnalele radio emise de Goliat. Problema nu este simpla deoarece satelitii LEO au o deplasare aparenta foarte rapida, efectul Doppler este intens, iar dintr-un punct de observare aflat la sol ei sunt vizibili doar de cateva ori pe zi, timp de cateva minute. Speram ca in cateva zile dupa lansare sa gasim, prin mijloace radio, satelitul.

Mereu am sperat ca lansarea rachetei VEGA sa se faca primavara, vara sau toamna, cand temperaturile nu sunt foarte scazute si se poate ajunge usor la Observatorul Astronomic Marisel. N-a fost sa fie cum am sperat noi. In Guyana Franceza este mereu vara pe cand la noi iarna nu se mai termina. Am fost ieri (8 februarie) la Marisel. Din pacate masina mea (personala) nu are tractiune integrala si de multe ori drumul pana la Observator este o adevarata aventura . Zapada era afanata si pe alocuri depasea un metru grosime. Noroc ca cei din Marisel sunt oameni harnici si au mereu grija de drum (vezi foto).

Fotografiile din acest post le-am facut ieri, 08februarie 2012, la Marisel.

Actualizare in 12 februarie 2012:

Cei ce doresc sa urmareasca prin intermediul retelei Interenet transmisia "live" a lansarii rachetei VEGA, facuta de ESA din baza de la Kourou, pot sa acceseze link-ul:

http://www.esa.int/SPECIALS/Vega/SEM8QAWX7YG_0.html

Lansarea va fi transmisa in direct si prin satelitul EUTELSAT W3A, cu urmatorii arametri de receptie:

EUTELSAT W3A@7 deg East
Transponder B4 Channel 4M9 (R2)9MHz
Downlink freq: 11106.5 MHz POL Y (vertical)
Format: SD 625 16:9 50Hz
Modulation: DVBS/QPSK
SR: 6.6665Ms/s FEC 7/8,
RoF 0.35 (11_SD MPEG2 420 10.7514 Mbps)
AUDIO:1 English
AUDIO:2 French
AUDIO:3 Italian
AUDIO:4 N/A

Cei ce doresc sa cunoasca mai multe date despre satelitul GOLIAT si scopul misiunii, pot sa acceseze prin link-urile de mai jos, paginile dedicate de ESA acestei misiuni spatiale (paginile sunt scrise in limba romana):

Goliat: un salt uriaş pentru România

http://www.esa.int/esaCP/SEMZETVX7YG_Romania_0.html

Să cunoaştem echipele: Goliat

http://www.esa.int/esaCP/SEMWIUVX7YG_Romania_0.html

Satelitul studenţilor trimite România în spaţiu

http://www.esa.int/esaCP/SEM3GTVX7YG_Romania_0.html

Primul satelit românesc se concentrează pe ştiinţă