Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Wednesday, February 22, 2012

Cotidianul Faclia si centrul de Radio Science din Marisel


In urma unui interviu pe care l-am acordat unui reporter al cotidianului clujean Faclia, redactia ziarului a alocat o intreaga pagina (tiparita) proiectului de cercetare stiintifica ce se afla in dezvoltare in localitatea Marisel. Redau mai jos un fragment din articol si va invit sa urmati link-ul indicat pentru a citi intreg articolul, publicat in varianta electronica.
(...)

- Ce… înseamnă, concret, Observatorul Astronomic Mărişel? Cu ce este dotat acest observator astronomic şi ce se petrece acolo? Ce se poate observa de la Mărişel?

- Activităţile ce se desfăşoară în cadrul Observatorului Astronomic Mărişel pot fi grupate în următoarele categorii:

a) Observaţii astronomice în spectru vizibil şi radioastronomie;

b) Cercetări în domeniul utilizării undelor radio în scopuri ştiinţifice, activitate cunoscută în mediile ştiinţifice sub denumirea de „Radio Science”. Voi dezvolta această idee deoarece puţini sînt cei care sînt familiarizaţi cu termenul de „Radio Science”. În această perioadă ne-am concentrat cercetările spre punerea în evidenţă pe cale radio a efectelor exploziilor solare asupra ionosferei şi construirea echipamentelor ştiinţifice de monitorizare şi analiză a undelor electromagnetice de foarte joasă frecvenţă. Modificările bruşte în spectrul undelor radio de foarte joasă frecvenţă sînt strîns legate de furtuni magnetice, de furtunile electrice din atmosfera înaltă sau pot pune în evidenţă variaţii ale ionosferei ce înconjoară Pămîntul;

c) Experimente de comunicare radio cu sateliţi artificiali, atît geostaţionari, cît şi de medie şi joasă altitudine.

d) Activităţi în domeniul educaţiei. În prezent, în baza noastră de cercetare îşi desfăşoară activităţile de cercetare ştiinţifică 3 doctoranzi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. De asemenea, o parte din testele efectuate în cadrul unui contract de cercetare postdoctoral se desfăşoară tot la Mărişel. Pentru cei şi mai tineri, pe care eu îi numesc „Generaţia Următoare”, am iniţiat şi organizez în fiecare an, la Mărişel, cursurile Şcolii de Vară „Generaţia Următoare”. În cadrul acestei şcoli, elevi cu vîrste cuprinse între 12 şi 16 ani sînt iniţiaţi în cercetarea spaţiului cosmic şi utilizarea undelor radio în scop ştiinţific. (...)

Articolul complet il puteti citi urmarind acest link: http://www.ziarulfaclia.ro/marisel-centru-de-cercetare-a-spatiului-cosmic/Link

Lectura placuta!