Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Monday, August 1, 2016

Generatia urmatoare (editia 2016)

In perioada 04 iulie-10 iulie 2016 in sala de conferinte a pensiunii "Popasul Iancului" si la Observatorul Astronomic "BITNET" din Marisel s-au desfasurat cursurile celei de a V-a editii a Scolii de vara "Generatia Urmatoare", ca precursor al cursurilor ESERO - Romania, adresate profesorilor de matematica si fizica din invatamantul preuniversitar.
Ca si in anii precedenti, tematica cursurilor a fost astfel conceputa incat elevii participanti sa fie atrasi spre domenii STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Cum i-am atras? In cele sase zile efective de scoala, cursantii au fost initiati in astronomie si tehnologii spatiale, prin prelegeri, demonstratii si lucrari practice de tip "hands on". Prezentarile si demonstratiile au fost facute de cercetatori stiintifici din cadrul firmei BITNET din Cluj, fiz.dr.ing. Paul Dolea si dr.ing. Paul Vladut Dascal.
In cadrul activitatilor practice, elevii au studiat corpuri ceresti si obiecte ceresti utilizand binoclurile si  telescoapele performante cu care este dotata scoala; au studiat conversia energiei solare in energie electrica prin intermediul panourilor fotovoltaice; au incalzit un recipient cu apa utilizand un cuptor solar si au determinat astfel energia termica ce poate fi captata de la Soare prin intermediul unui reflector parabolic. In cadrul altor activitati de tip "hands on", cursantii au facut transmisii de sunet si imagine pe cale radio, utilizand la receptie antene de mare directivitate. O alta activitate interesanta a fost lectia de initiere in radioastronomie, prin utilizarea practica a unor radiotelescoape de uz didactic.  Supravegherea radio a zborurilor civile in spatiul aerian al Romaniei si in cel al tarilor vecine a starnit deasemenea un viu interes. Tot in cadrul initierii in tehnologii si activitati spatiale, prin intermediul echipamentelor puse la dispozitia scolii de firma BITNET, au fost receptionate imagini "live" de la flota de sateliti meteorologici ai NOAA. Utilizarea receptoarelor GPS, a radiotelefoanelor tip "walkie talkie" si vizitele facute la Observatorul Astronomic BITNET, au completat cursurile de initiere in stiinte si tehnologii spatiale.
O alta categorie de activitati practice s-au desfasurat sub atenta indrumare si supraveghere a doamnelor profesoare Eugenia Marcu, Paula Chis si Delia Marcu.
Conditiile de cazare si mancarea servita la pensiune au fost excelente, contribuind si acestea la reusita completa a acestei editii  a Scolii. Galeria foto de mai jos este, sper eu, destul de elocventa.