Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Friday, November 4, 2011

Antena bucla pentru semnale ULF,SLF si ELF

Ieri, 03noiembrie 2011 am reusit sa instalez, intr-un stadiu totusi nefinalizat, antena bucla cu diametrul de 3m destinata receptiei undelor electromagnetice cu frecvente mai mici de 24kHz. Antena este amplasata la Marisel si este unul din echipamentele destinate radioastronomiei, in cadrul Observatorului Astronomic Marisel.
Antena inglobeaza 1500m de conductor de cupru izolat cu sectiunea de 1 mmp si are o suprafata efectiva de receptie de 1050 mp. Conductorul mi-a fost donat de firma VLG, lider in Europa de Est in comercializarea conductorilor electrici.
Constructie antenei poate fi defalcata in mai multe etape:
  • realizarea structurii inelare care sa permita fixarea conductorului izolat
  • bobinarea celor 1500m de conductor pe suportul realizat anterior
  • fixarea in sol a suportului antenei astfel incat intemperiile si vantul puternic sa nu o deterioreze si sa nu-i inrautateasca parametri electrici
  • montarea antenei pe suport
Voi reveni cu amanunte privind etapele constructiei si performantele electrice ale senzorului astfel realizat.