Wednesday, December 14, 2011
Aderarea Romaniei la ESA a fost ratificata
Procesul de integrare in structurile europene a activitatilor de cercetare, dezvoltare si inovare ce se desfasoara in Romania a depasit o noua etapa. In Monitorul Oficial nr.883/14.XII.2011 a fost publicata Legea pentru ratificarea Acordului dintre Romania si Agentia Spatiala Europeana (ESA).
Agentia Spatiala Europeana este poarta de acces a Europei spre spatiul cosmic, un omolog european al NASA (National Aeronautical and Space Agency). Urmatoarele tari europene sunt membre ale ESA, avand drepturi depline: Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie si Romania. Ungaria, Polonia, Estonia şi Slovenia sunt "state europene colaboratoare". Dupa cum vedem, dintre statele foste comuniste, doar Cehia si Romania au fost primite in acest club select. ESA coordoneaza resursele financiare şi intelectuale destinate activitatilor spatiale ale statelor membre putand astfel sa sustina programe şi activităţi care depăşesc cu mult capacitatea unei singure ţări europene. Programele ESA sunt concepute pentru a cunoaşte mai multe despre Pământ, despre spaţiul din imediata sa apropiere, despre sistemul nostru solar, precum şi pentru a dezvolta tehnologii şi servicii satelitare şi a promova industria aeronautica europeană.
Read more!
Monday, December 12, 2011
45 de minute dedicate de Radio Cluj Observatorului astronomic Marisel
Read more!
Friday, December 9, 2011
Radio Cluj, in vizita la Observatorul Astronomic Marisel
Sambata, 10 decembrie 2011, la ora 13:oo, postul regional Radio Cluj va difuza emisiunea "Carte de vizita" dedicata Observatorului Astronomic Marisel si activitatilor de cercetare ce se afla in stadiu de implementare sau deja se desfasoara in cadrul acestuia: Observarea in spectru vizibil sau radio a obiectelor cosmice LEO (Low Earth Orbit), potential periculoase pentru Pamant; monitorizarea undelor electromagnetice de joasa frecventa de origine naturala sau artificiala; "vremea spatiala" si activitatea solara, analizate prin metode radio. In ultimul rand, dar nu ca importanta, la Observatorul Astronomic Marisel sunt instalate si o serie de echipamente ce permit stabilirea de legaturi radio cu sateliti de joasa altitudine (LEO)
Tot la Marisel, cu sprijinul direct al cercetatorilor firmei BITNET din Cluj se desfasoara anual Scoala de vara "GENERATIA URMATOARE" pentru elevi pasionati de astronomie si tehnici avansate de comunicatii radio.
Puteţi asculta Radio Cluj in Transilvania, în FM sau AM pe urmatoarele frecvenţe:FM: 95,6MHz; 87,9MHz; 95,4MHz sau AM: 909KHz; 1404Khz; 1593KHz
Cei care locuiesc in afara arcului carpatic sau chiar mai departe, "peste mari si tari" pot asculta programele difuzate de Radio Cluj, live, pe net:
http://www.radiocluj.ro/ro/ sau
http://www.romaniaradio.ro/radio/radio-cluj.shtml
sau alte streamuri audio de pe net. Prezentarea "promo" a emisiunii dedicate Observatorului Marisel facuta de Radio Cluj o gasiti dand click aici.
Nu uitati de premiul de fidelitate oferit celor care urmaresc atent emisiunea, de sponsorul BRD Groupe Societe Generale, sucursala Cluj :100 RON. Ora concursului : 13.50
Ne vom auzi deci, sambata 10 decembrie 2011 la orele 13.oo ( ora Romaniei) , la emisiunea "Carte de vizita", realizata si difuzata de Radio Cluj.
Read more!
Monday, November 21, 2011
The 100 Year Starship Study public symposium
The 100 Year Starship Study public symposium (simpozion dedicat ideilor avangardiste care ar putea revolutiona zborurile spatiale si ar permite calatarii interstelare in cel mult 100 ani) a avut loc in perioada 30 septembrie-2 octombrie 2011 la Hilton Convention Center in Orlando, Florida.
Simpozionul a avut mai multe sectiuni dedicate atat posibiliatilor de propulsie cat si problemelor legate de durata indelungata a unui astfel de zbor interstelar. Pentru cei ce cred ca un astfel de simpozion este o gluma sau o intalnire a scriitorilor de literatura science fiction voi aminti aici cele doua organizatii ale SUA care s-au implicat in selectia materialelor prezentate si chiar in organizarea Conferintei: NASA (the National Aeronautics and Space Administration) si DARPA (The Defense Advanced Research Projects Agency)
O sectiune aparte a fost cea dedicata ideilor "exotice", adica acelor idei care puse in practica, ar permite astfel de calatorii printr-un mod diferit de abordare a conceptului de "spatiu-timp".
La aceasta sectiune colegul si prietenul meu, Octavian Cristea, cercetator la BITNET CCSS din Cluj-Napoca, a prezentat un articol care a starnit un viu interes. El a incercat sa arate ca exista posibilitati alternative de deplasare in spatiu-timp, altele decat cele utilizate acum. Domnul Octavian Cristea a fost singurul cercetator din Romania care a avut o prezentare stiintifica la acest simpozion.
Pentru informatii suplimentare referitoare la The 100 Year Starship Study public symposium dati click aici.
Read more!
Saturday, November 12, 2011
Alarma falsa!
Furtunile magnetice de mare intensitate sunt cauzate de interactiunea dintre vantul solar si campul magnetic terestru. Vantul solar poate ajunge la o intensitate mare (viteza, concentratie de particule de mare energie) doar in urma unor eruptii solare de mare intensitate. Furtuna magnetica apare dupa 3-4 zile de la momentul eruptiei. Ultimele eruptii puternice au fost in data de 05 noiembrie (doua) si in dimineata zilei de 06 noiembrie (una). Aceste eruptii si-au facut deja simtite efectele in zilele trecute. De atunci Soarele este relativ calm. Deci, nici azi, nici maine nu vor fi furtuni magnrtice puternice. Alte informatii despre activitatea solara si vremea spatiala pe blogul meu, aici.
Read more!
Tuesday, November 8, 2011
Constructia antenei magnetice de 3m
Prima etapa a fost construirea suportului toroidal (vezi fotografia alaturata). Acest suport l-am realizat din 20m de tub de polopropilena cu diametrul de 65mm. Cei 1500m de cablu i-am bobinat in interiorul tubului, cu multa rabdare, perseverenta si ingeniozitate, dupa cum se poate vedea in imaginile 2 si 3. In final am obtinut o antena cu diametrul de 3m si avand o suprafata echivalenta de receptie de aproximativ 150mp. Dupa finalizarea constructiei, am trecut la teste. Am cuplat antena prin intermediul unui bloc de amplificare la un bloc de analiza numerica. Semnalul era atat de puternic incat amplificatorul intra in limitare iar blocul de analiza dadea doar rezultate eronate. A renuntat la blocul de amplificare dar chiar si asa datele achizitionate erau total neconcludente. Poluarea electromagnetica din orasul Cluj este atat de mare incat este imposibil sa folosesti un senzor atat de sensibil, chiar si in tr-o zona "de case". Eram destul de dezamagit dar speram ca la Marisel, pe terenul observatorului astronomic situatia sa se schimbe radical. Am incarcat bobina in camion si am transportat-o la locatia finala. Intr-adevar, acolo, printre munti si case taranesti, antena si sistemul de achizitie de date si-a aratat valoarea. Amplificatorul nu a mai intrat in limitare si spectrele obtinute in domeniul VLF , ULF, SLF si ELF au fost de o finete deosebita.
Read more!
Friday, November 4, 2011
Antena bucla pentru semnale ULF,SLF si ELF
Antena inglobeaza 1500m de conductor de cupru izolat cu sectiunea de 1 mmp si are o suprafata efectiva de receptie de 1050 mp. Conductorul mi-a fost donat de firma VLG, lider in Europa de Est in comercializarea conductorilor electrici.
Constructie antenei poate fi defalcata in mai multe etape:
- realizarea structurii inelare care sa permita fixarea conductorului izolat
- bobinarea celor 1500m de conductor pe suportul realizat anterior
- fixarea in sol a suportului antenei astfel incat intemperiile si vantul puternic sa nu o deterioreze si sa nu-i inrautateasca parametri electrici
- montarea antenei pe suport
Read more!
Telsiks 2011
- comunicatii satelitare
- comunicatii clasice prin cablu si fibra optica
- comunicatii mobile
- modelari numerice asistate de calculator
- antene si propagare
- tehnici RF si microunde
- compatibilitate electromagnetica
- radiodifuziune si televiziune digitala
- procesarea digitala a semnalelor
- comunicatii multimedia
- acces wireless de banda larga
- retele de telecomunicatii
- modulare si codare
- tehnologii internet
- tehnologii si servicii noi de telecomunicatii
- altele
"4th of January 2011 solar eclipse induced disturbances in VLF radio waves propagation". In articol am aratat ca eclipsa partiala de Soare din 4 ianuarie 2011 a produs perturbatii in propagarea undelor electromagnetice de foarte joasa frecventa.
Am mai postat pe blog informatii referitoare la undele electromagnetice de joasa frecventa si de aceea nu revin acum la dezvoltarea acestui subiect. Cert este ca am reusit sa "vad eclipsa" in spectru radio, cu dispozitive si aparatura de conceptie proprie.
Read more!
Monday, October 3, 2011
O nesigura modificare....
In alta ordine de idei, luni 10 octombrie 2011, elevi de la Scoala Brancusi vor organza la orele 14, undeva pe bulevardul Eroilor, o "agentie de turism spatial", incercand sa priveasca departe, in viitor. Voi incerca sa profit de actiunea lor si sa ma alatur lor cu cateva demonstratii de radioastronomie la nivel elementar.
Sa nu uitam ca universul este simplu, in esenta!
06.octombrie 2011
In data de o3 octombrie 2011 am fost la Primaria municipiului Cluj ca sa ma interesez in ce conditii pot sa instalez in zona centrala a orasului, pentru cateva ore. un telescop prin care, fara nici un fel de taxare, elevii, studentii sau alti simpli trecatori sa poata admira craterele de pe luna. Deasemenea am vrut sa aflu ce se intampla daca nu cer nici un fel de aprobare si-mi instalez telescopul in centru.
Intr-adevar, mi s-a spus ca daca n-am aprobare din partea lor, voi i amendat pentru ca ocup spatiul public! O.K., hai sa cer aprobarea. sa completez hartiile necesare sa platesc o taxa "modica", asa cum plateste orice cantaret care vrea sa cante la un colt de strada.(comparatia a venit din partea celor din primarie). O faceam si pe asta dar aprobarea se da in termen de 3 zile, pe cand incep ploile. Lipsesc din Cluj pana sambata, sunt plecat la conferinta Telsiks2011 ce se desfasoara la Nis, in Serbia. Deocamdata m-am lasat pagubas dar pentru mine este de neinteles automatismul si lipsa de deiscernamant a organelor de "dat voie" din primaria clujeana.
Voi reveni.
Read more!
Sunday, October 2, 2011
Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic 2011
In fiecare an, intre 4octombrie si 10 octombrie este marcata pe intreaga planeta, "Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic". In acest interval de 7 zile se desfasoara activitati de popularizare a astronomiei, astrofizicii, astronauticii si a altor domenii de cercetare conexe.
In luna Iulie 1999, la conferinta UNISPACE III a Natiunilor Unite, liderii agentiilor spatiale din intreaga lume au propus Adunarii Generale ONU declararea unei Saptamani Mondiale a Spatiului Cosmic. Principalul scop al acestui eveniment se doreste a fi cel de a constientiza factorii de decizie si opinia publica asupra beneficiilor utilizarii tehnologiei si stiintei spatiale. Se sarbatoreste astfel lansarea ( 4 Octombrie 1957) primului satelit artificial al Pamantului, Sputnik 1, care a deschis calea explorării spaţiului cosmic. Se aniverseaza, deasemenea, semnarea (10 Octombrie 1967) Tratatului asupra principiilor care guvernează activităţile statelor în explorarea paşnică a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti.
Cu toate ca in aceste zile programul meu este foarte incarcat, voi incerca sa initiez cateva activitati care sa marcheze acest eveniment in orasul Cluj-Napoca. Deoarece intre 5 si 8 octombrie voi fi plecat in Serbia la Conferinta TELSIKS2011 unde voi prezenta un material legat de eclipsa partiala de Soare din 4ianuarie 2011, activitatile pe care doresc sa le initiez si sa le coordonez se vor desfasura in seara de 8 octombrie si 9 octombrie 2011. Locul de desfasurare propus de mine este Piata Unirii din centrul Clujului, in zona statuii lui Matei Corvin. Sper ca autoritatile locale care se ocupa de "ordinea publica" sa nu aiba nimic impotriva acestei actiuni. Vor spune multi ca iluminatul stradal va deranja observatiile efectuate cu aparate optice. Totusi, in acele zile va fi inceput de luna plina si celelalte corpuri sau obiecte ceresti vor fi oricum greu de observat chiar si in zone cu poluare luminoasa redusa.
Daca vremea va fi nefavorabila (cer innorat sau chiar ploaie) vom incerca sa promovam radioastronomia si telecomunicatiile facilitate de satelitii artificiali ai Pamantului.
Voi reveni cu amanunte atunci cand prognoza meteo pentru perioada vizata va fi cat de cat certa.
Read more!
Tuesday, July 12, 2011
Sesiunea 2011 a Scolii de vara s-a incheiat
In sala de conferinte a pensiunii au fost proiectate filme stiintifice sau de popularizare a stiintei si au fost tinute prelegeri pe teme de astronomie.
Pentru initierea in radioastronomie au fost utilizate modelele didactice de radiotelescoape proiectate si executate de firma BITNET. Cu ajutorul unor monturi motorizate tip azimut-elevatie, tinerii astronomi au putut identifica pe cer mai multe surse radio: Soarele si o parte din satelitii geostationari ai Pamantului. Au determinat pozitia lor in coordonate sferice si au reprezentat-o apoi in plan, in coordonate carteziene. Au obtinut astfel o prima "harta electromagnetica" a cerului. Drumetiile efectuate in aceste zile de tabara au fost un bun prilej de familiarizare cu aparatele GPS si radiotelefoanele din dotarea Scolii. Elevii au fost instruiti in modul de utilizare a unei frecvente radio libere: limbajul consacrat, modul in care se desfasoara un dialog pe cale radio si faptul ca nu este corect sa se abuzeze de o frecventa libera care poate avea multi alti utilizatori. In cea de-a treia zi a taberei s-au repetat experimentele legate de transmisiile audio-video "live" in banda de 2,4GHz, utilizand tot echipamente didactice proiectate si executate de firma BITNET. Receptia s-a facut cu antene directive de buna calitate, ceea ce a permis legaturi radio stabile intre puncte intre care distanta era de peste 800m.
Vineri la pranz am primit vizita unei echipe de reporteri de la PROTV care au realizat un reportaj amplu referitor la aceasta editie a Scolii de vara "Generatia Urmatoare".Au venit deasemenea reporteri de la Radio Romania Actualitati, Radio France Internationale si Romania Libera. Sambata, ultima seara a taberei, a fost marcata de focul de tabara si spectacolul tip karaoke organizat ad-hoc. Cantecele si blitzurile aparatelor foto au marcat sfarsitul unei seri si a unei saptamani minunate. Duminica dimineata, elevii participanti au plecat spre casa. Scoala de vara se terminase...
P.S. In editia din 13iulie, cotidianul Romania Libera a publicat un amplu reportaj (o pagina) referitor la Scoala de Vara. Puteti citi reportajul dand clik pe acest link.
Read more!
Cerul noptii la Marisel
1)Poluarea luminoasa si perturbatiile electromagnetice datorate activitatii umane extrem de reduse. Localitatea este formata din locuinte rasfirate pe platoul montan. In zona Observatorului distanta medie dintre case este de peste 200m. Iluminatul public este redus la zona centrala a localitatii. Nici o localitate importanta nu se afla in apropiere (Cluj-Napoca, la 37km in linie dreapta) .
2)Altitudinea de 1150m. In multe zile ale anului plafonul de nori se afla la altitudini mai mici.
3)Acces foarte bun: Doua drumuri judetene asfaltate si destul de bine intretinute, unul permite accesul dinspre Cluj-Napoca (50km) si autostrada Transilvania (32km), un altul ce permite accesul dinspre localitatea Huedin (35km) iar din Huedin spre Oradea sau Cluj-Napoca si un al treilea drum (pietruit pana la localitatea Racatau) de unde se poate ajunge pe sosea asfaltata la Cluj-Napoca. Blocarea simultana a acestor trei drumuri in timpul iernii este foarte putin probabila.
4) Existenta unor minime utilitati: reteaua de distributie a curentului electric pe joasa tensiune aflata la cativa zeci de metri distanta; un parau de munte si doua izvoare aflate pe terenul aferent observatorului.
5) Localnicii au fost foarte receptivi si cooperanti. E drept, la inceput au fost neincrezatori, suspiciosi si oarecum deranjati de aparitia "unui intrus" printre ei dar, dupa ce m-au cunoscut, am devenit buni prieteni.
6)Tot pe raza localitatii Marisel, la 11km distanta pe drum asfaltat, se gaseste Baza didactica si de recreere a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Aceasta apropiere va permite sper, in viitor, o stransa colaborare cu acest institut de invatamant de prestigiu.
Din toate aceste motive, cerul curat si intunecos care se vede noaptea din satul Marisel a fost cel mai important argument. In fotografia de mai jos (dati un clic pe imagine pentru a o mari) am surprins trecerea unui satelit artificial de joasa altitudine (LEO) cu un aparat Canon si timp de expunere de 5s! Cuvintele sunt de prisos...
Cerul noptii la Marisel (1150m). Steaua din centrul imaginii este Vega iar dara alba este "urma" unui satelit artificial LEO. Aparat foto DSLR Canon, timp de expunere 5s
Read more!
Friday, June 24, 2011
Internet de banda larga, oriunde, oricand.
Voi detalia ideea, incercand sa fac o comparatie succinta intre diversele posibilitati de conectare. Nu voi lua in calcul modul in care furnizorul de internet partajeaza banda deoarece acest mod de partajare poate sa influenteze substantial calitatea serviciului oferit.
Fibra optica
Acolo unde infrastructura de telecomunicatii existanta permite, fibra optica asigura cea mai mare rata de transfer de date. Bineinteles ca rata de transfer depinde si de limitarile impuse de providerul de Internet la care este legata fibra optica... Daca locatia nu se gaseste in apropierea unei retele optice existente cheltuielile aferente conectarii sunt foarte mari.
Cablul coaxial
Permite rate mari de transfer. Este rentabil doar in zone cu densitate mare de utilizatori deoarece costurile aferente instalarii si intretinerii retelei sunt mari.
Conectivitate prin satelit (echipament VSAT)
Permite diverse rate de transfer in functie de tipul de abonament activat dar, la aceeasi rata de transfer, abonamentul este de regula mai scump decat la servicii similare terestre. Are in schimb avantajul ca nu necesita nici o infrastructura de telecomunicatii. Acest gen de echipamente permite conectarea la reteaua Internet in orice locatie izolata din munti sau in mijlocul oceanului.
Cale radio terestra
Permite rate mari de acces. Daca locatia se afla la distante de ordinul kilometrilor de un punct de acces radio operat de un furnizor de internet, va puteti conecta prin intermediul acestei retele. Exista si aici mari diferente, operatorii de telefonie mobila care si-au extins reteaua 3G asigura conditii de trafic mai bune dar, aceste extinderi s-au facur in zone cu densitate mare de utilizatori si de aceea, de multe ori partajarea benzi scade mult caliatea serviciului. Exista si retele fixe de conexiune radio (punct la multipunct) dar acestea necesita vizibilitate directa cu antenele de emisie si deci formele de relief sau vegetatia pot fi un factor esential in posibilitatile de conectare. S-a dezvoltat in ultimul an si variante radio foarte performante la pret scazut, destinate municipiilor sau oraselor mari, prin retele WiMAX.
Serviciile de date pe care le pot intermedia (prin relatiile mele contractuale) acopera conectivitatea prin satelit (oriunde pe teritoriul tarii), conectivitate radio punct la multipunct in zonele de serviciu ale unor puncte de acces importante si retele WiMAX acolo unde infrastructura a fost pusa in functiune: Bucuresti, resedintele de judet si toate orasele mari.
Pentru consultanta, detalii sau instalare, ma puteti contacta la nr. de telefon 0740032187 sau pe mail. Va astept!
Read more!
Tuesday, May 3, 2011
A IV-a Conferinta Internationala pentru Apararea Planetei
P.S.
Am revenit. Site-ul dedicat Conferintei il gasiti aici.
Prezentarea cercetarilor si activitatilor desfasurate de BITNET in directia detectarii obiectelor spatiale potential periculoase pentru planeta Pamant (si in care sunt implicat in mod direct) a fost facuta in cadrul Conferintei de fiz. Octavian Cristea. Prezentarea Power Point o gasiti la adresa: www.bitnet.info/proiecte/leoscop/2158495_cristea.pps
Read more!
Tuesday, April 26, 2011
Desertul Nazca si emitatorii radio VLF
Desertul Nazaca este acoperit de un strat de pietricele de culoare bruna, cu grosimea de cativa centimetri. Acel strat are un continut mare de oxid de fier si poate fi usor indepartat, lasand sa se vada solul arid de culoare mult mai deschisa. Astfel pot fi trasate linii drepte, curbe, sau chiar desene care devin vizibile de la inaltimi mari. Structura de linii este foarte intinsa, acopera sute de km patrati. Desenele sunt mult mai mici, cu dimensiuni de pana la 270m. Eu cred ca structura de linii a fost facuta cu un scop pe care noi nu-l cunoastem, iar desenele sunt “semnaturi “ ale celor ce au lucrat la trasarea acestor linii. Oricum, dupa efortul de a trasa linii cu lungimi totale de sute de km, sa faci desene de dimensiuni de zeci de metri, este o joaca.
Oxidul de fier este un material feromagnetic si s-ar putea ca aceasta proprietate a lui sa fi fost cauza pentru care a fost indepartat pe suprafete mari, in desertul Nazaca. Eu cred ca populatia Nazaca a vrut sa-si anunte existenta, la mare distanta, prin intermediul acestor structuri de linii si desene dar principiile pe care s-au bazat ne sunt necunoscute. Si, ca sprijin al ipotezei mele, faceti comparatie intre imaginile aeriene ale sistemelor de antene din figurile 1,2,3 si 4 si imaginile aeriene ale desertului Nazca din figurile 5 si 6. Figura 5 este mai detaliata, ca si cand fotografia ar fi facuta de la inaltimea de 1000m. Figura 6 corespunde la o "inaltime" de 5000m. Structurile de linii din figura 6 sunt comparabile ca dimensiune cu
cele din figura 2 si 4. Imaginile le-am selectat de pe GOOGLE EARTH, statul peruan a cerut probabil reducerea contrastului si alterarea culorilor din zona desenelor, pentru a-si pastra veniturile obtinute din turismul local, turism sprijinit de
multe curse aeriene care au ca unic scop survolarea desertului Nazca.
Read more!
Thursday, March 31, 2011
O pacaleala istorica...
Intr-un numar al cunoscutei reviste de electronica aplicata "Radiotehnika" aparut in luna martie, era prezentata constructia unei antene Tv cu castig foarte mare. Articolul se intindea pe mai multe pagini si avea formal toate ingredientele unui articol stiintific: consideratii teoretice, multe grafice, multe formule, tabele, desene de ansamblu, de detaliu si ... concluzii. Pe atunci, in Europa de Est emitatorii de televiziune erau foarte rari asa ca orice metoda de imbunatatire a receptiei era bine primita de specialistii din domeniu. Normal ca si acest articol a trezit un viu interes si a produs efecte. Ce fel de efecte? Veti vedea in continuare.
Articolul incepea cu un paragraf de "teorie", ecuatii de propagare a campului electromagnetic, atenuare, amplificare, decibeli, grafice, etc. Toate corecte si frumos puse in pagina. Apoi urma partea practica: descrierea antenei, a principiului de functionare si a indrumarilor aferente realizarii practice. Antena era formata din mai multe elemente de tip panou, semnalele electrice de la iesirea fiecarui panou urmand sa se insumeze pe cablul de coborare ce ajungea in final la intrarea televizorului. Autorul a avut grija sa sublinieze importanta sinfazarii semnalelor si a faptului ca un numar mai mare de panouri va da un semnal mai puternic, deci satisfactii mai mari. Din ce erau facute panourile? Din multe tuburi de neon de aceeasi lungime asezate orizontal, daca semnalul Tv avea polarizare orizontala si vertical daca semnalul avea polarizare verticala. Tuburile de neon puteu fi si defecte, cu filamentele arse, deoarece luminoforul era foarte important... In scurt timp, vestea antenei minune s-a raspandit si-n marile orase a inceput goana dupa tuburi de neon arse. Nici unul nu mai ajungea la groapa de gunoi. Echipe de entuziasti au construit suporti de lemn de mari dimensiuni pline cu tuburi de neon interconectate cu adevarate retele de cabluri. Le-au orientat spre statii tv indepartate si nu au receptionat nimic. Apoi spre altele mai apropiate si rezultatul a fost acelas. Au verificat conexiuni, au facut modificari dar tot nu au receptionat nimic. Dupa zeci de seri petrecute pe acoperisuri, cativa dintre ei au citit cu atentie si ultimele randuri ale faimosului artcol. Aici, autorii precizau ca antena functoneaza doar in intervalul 31 martie orele 24 si 1 aprilie orele 24...
Pe vremea cand lucram la Directia de Radio si Televiziune Cluj, unul din colegii mei mai in varsta aflat in prag de pensionare, mi-a descris cu lux de amanunte etapele prin care a trecut constructia unei astfel de antene. Cred ca si el facuse parte dintr-o echipa de entuziasti... Multe generatii de electronisti au ras cu lacrimi cand le-am spus aceasta poveste...
Read more!
Thursday, March 3, 2011
Pământul, în pericol?
- Când va avea loc o coliziune catastrofală? .
- Ce efecte va avea asupra civilizaţiei actuale sau chiar a vieţii pe Pământ? .
- Cum am putea mări precizia şi intervalul de prognoză a predicţiilor aferente unor astfel de evenimente? .
- Cum am putea limita efectele unor astfel de coliziuni?
Read more!
Friday, February 25, 2011
Un mecanism de sponsorizare a cercetătorilor individuali. Cum funcţionează în realitate?
Problemele financiare şi economice care au apărut în 2009 au lovit şi cercetarea din România. Cercetătorii români au fost sfătuiţi să plece sau să-şi caute mecanisme de finanţare alternativă, de la agenţii economici viabili, din ţară sau străinătate. Să analizăm puţin aceste posibilităţi de finanţare.
Bursa poate fi acordată pe întreaga perioadă a studiilor sau pe perioade mai scurte, conform contractului dintre părţi.
Nu pot generaliza concluziile mele la nivel de ţară pentru că demersurile mele s-au limitat la firme din Cluj şi poate că nici dintre acestea nu am reuşit să aleg un “eşantion reprezentativ”, dar impresia mea este că chiar dacă teoretic poţi obţine o bursă privată, practic vei reuşi foarte greu sau nu vei reuşi.
P.S. (din data de 20 iunie 2011) Chiar daca nu am obtinut o bursa privata, doua firme clujene au decis sa ma ajute: Banca Transilvania a hotarat sa sprijine financiar realizarea unor senzori ce-mi sunt necesari in cadrul proiectelor de cercetare stiintifica. Deasemenea, firma VLG, unul din cei mai importanti distribuitori de cabluri electrice din Europa Centrala si de Est m-a sponsorizat cu 4500m de conductor electric izolat, necesar la constructia unui magnetometru triaxial de mari dimensiuni. Si pe aceasta cale, le multumesc pentru sprijin.
Read more!
Tuesday, February 22, 2011
Activitatea solară şi vremea spaţială
Soarele este o stea variabilă. Această variabilitate se manifestă printr-o intensificare a activităţii solare urmată de o perioadă de acalmie. Analizând observaţiile astronomice făcute timp de câteva sute de ani se poate constata o ciclicitate a activităţii solare cu o perioadă de aproximativ 11 ani. Intensificarea activităţii solare se manifestă la nivelul solului prin apariţia aurorelor boreale sau australe, perturbaţii în telecomunicaţii terestre sau prin sateliţi, efecte biologice, perturbaţii în liniile de înaltă tensiune sau distrugeri în conductele de transport ale ţiţeiului sau gazelor naturale. Am intrat din plin într-o perioadă de creştere a activităţii solare al carui maxim se estimează a fi în anul 2013. De aceea ne aşteptăm, în perioada imediat următoare, la perturbaţii dese şi intense cauzate de intensificarea activităţii solare. În cele ce urmează mă voi referi pe scurt la mecanismele prin care se produc aceste perturbaţii.
Atmosfera Pământului
Pamântul este înconjurat de atmosferă. Pe masură ce ne îndepărtăm de suprafaţa Pământului, atmosfera devine mai rarefiată, ajungând ca la altitudini de ordinul a 1000 de kilometri să se piardă în vidul cosmic. Procesele fizice ce apar în diversele straturi ale atmosferei şi neomogenitatea pe care o prezintă aceasta în funcţie de altitudine a dus la împărţirea ei în mai multe straturi. Aceste straturi se întrepătrund, neexistând o limitare bine definită între ele. Radiaţia solară ionizează gazele neutre din atmosferă rezultând ioni pozitivi şi electroni liberi. În acest proces de ionizare, vântul solar şi radiaţia cosmică au o pondere mică în raport cu cea a radiaţiei solare. La altitudini mari radiaţia solară este intensă dar numarul de molecule din unitatea de volum este mic. Din acest motiv, procesul de ionizare nu este intens iar concentraţia ionilor este redusă. Pe măsură ce altitudinea scade, concentraţia moleculelor din atmosferă creşte, crescând şi probabilitatea de absorbţie a fotonilor. În schimb intensitatea radiaţiei solare scade datorită absorbţiei din păturile superioare ale atmosferei . Un proces opus ionizării este cel de recombinare. Electronii liberi se recombină cu ionii pozitivi rezultând din nou molecule neutre. Dependenţa de altitudine a proceselor de ionizare şi recombinare face ca la altitudini de ordinul a 300km concentraţia ionilor să fie maximă iar la altitudini mai mici de 10km acest fenomen sa fie insesizabil.Gradul de ionizare şi altitudinea diverselor straturi ale ionosferei se modifică în funcţie de radiaţia solară incidentă. Din această cauză apar variaţii în funcţie de anotimp, latitudine şi de perioadă a zilei (zi sau noapte). Pe lângă aceste modificări previzibile şi regulate, exploziile şi erupţiile solare provoacă perturbaţii subite ale ionosferei. Descărcările electrice intense şi frecvente din timpul furtunilor putenice, eclipsele de Soare (parţiale sau totale) influenţeaza şi ele diversele straturi ale ionosferei.
Activitatea solară
Din punct de vedere al influenţei Soarelui asupra planetei Pamânt, activitatea solară o putem descrie prin schema de mai jos:
Erupţiile solare (CME- Coronal Mass Ejections) constau in emisii masive de plasmă magnetizată în heliosferă. Viteza medie a particulelor constituente este de aproximativ 470km/s, fiind mai mică în perioadele de minim de activitate solară (250km/s) şi mai mare în perioadele de maxim (550km/s). Activitatea solară poate ajunge, în perioadele de maxim, la 3-4 erupţii pe zi. Vântul solar (Solar wind) este un curent de particule încărcate electric (electroni şi protoni), emis continuu din atmosfera superioară a Soarelui. Viteza medie a vântului solar este de 400km/s. Aceste particule au energie cinetică mare ce le permite să scape de atracţia gravitaţională a Soarelui şi să formeze heliosfera. Emisia radiativă comună se referă la radiaţia electromagnetică pe care Soarele o emite intr-un spectru larg, ce cuprinde unde radio, microunde, radiaţie în infraroşu, vizibil,ultraviolet, raze X sau gamma.
Exploziile solare (Solar flares) se produc în atmosfera Soarelui şi degajă, intr-un interval de timp scurt, o cantitate mare de energie electromagntică. Dacă explozia solară este foarte intensă ea poate provoca o erupţie solară (Coronal Mass Ejection). Exploziile solare sunt mai frecvente în perioadele de maxim de activitate solară şi mai rare în perioadele de minim. Soarele este o stea variabilă. Activitatea solară are o ciclicitate de aproximativ 11ani. Activitatea solară se manifestă, la nivelul Pământului, prin modificări ale ionosferei şi prin perturbarea magnetosferei. Dacă aceste modificări sunt bruşte şi majore, la nivelul solului pot să apară aurore boreale sau australe, perturbaţii în telecomunicaţii terestre sau prin sateliţi, efecte biologice, perturbaţii în liniile de înaltă tensiune sau chiar distrugeri în conductele de transport ale ţiţeiului sau ale gazelor naturale.
Efecte ale intensificării activităţii solare
Intensificarea activităţii solare poate produce efecte perturbatoare sau chiar distructive în radiocomunicaţii. Un puternic semnal perturbator va înrăutăţi raportul semnal/zgomot al liniei de transmisie , apărând în acest fel, întreruperi. Majoritatea echipamentelor de radiocomunicaţii (mai ales cele destinate recepţiei) sunt aparate sensibile, capabile să pună în evidenţă chiar şi cele mai slabe semnale radio. Dacă aceste echipamente sensibile sunt supuse unui câmp electromagnetic intens, multe din elementele semiconductoare din etajele de intrare vor fi distruse. Eruptiile solare si exploziile solare pot avea efecte distructive asupra reţelelor de distribuţie ale energiei electrice. Un câmp magnetic variabil va produce, prin inducţie, o tensiune electromotoare perturbantă în reţelele lungi de distribuţie ale curentului electric. Fluctuaţiile ce pot să apară vor fi greu de compensat, existând riscul apariţiei unor avarii majore. Tot datorită tensiunilor electromotoare induse, furtunile electromagnetice puternice pot avea efecte distructive asupra conductelor destinate transportului a gazelor naturale şi a lichidelor petroliere. Descărcările electrice necontrolate şi coroziunea electrochimică în zonele de cuplaj a conductelor pot avea efecte catastrofale. O alta categorie de efecte sunt perturbările traficului aerian, prin întreruperi ale comunicaţiilor radio sau prin dereglarea echipamentelor destinate navigaţiei. Nici efectele biologice, ce pot afecta comportamentul sau chiar sănătatea organismelor vii nu sunt de neglijat.
Importanta studierii “vremii spatiale” si a emiterii de prognoze in acest domeniu
În urmă cu 152 de ani, în 1 septembrie 1859, o puternică furtună electromagnetică a afectat liniile de telegraf şi a provocat aurore boreale atât de intense încât la lumina lor roşie sau verde se puteau citi ziarele. Fenomenul a rămas în istorie sub denumirea "Carrington Event". Un raport recent al Academiei de Ştiinţe a Statelor Unite arăta că o furtună similară ar produce societăţii noastre ultratehnologizate pagube de peste 1000 de miliarde de dolari. Pentru refacerea completă a infrastructurii high-tech, în urma unui astfel de eveniment, se estimează un necesar de 4 pana la 10 ani. Pentru comparaţie, pagubele produse de uraganul Katrina au fost evaluate la valori între 80 si 125 miliarde de dolari. Furtunile electromagnetice puternice pot avea efecte dezastruoase asupra echipamentelor de telecomunicaţii şi de navigaţie sau asupra aeronavelor aflate în zbor. Deasemenea, variatiile mari ale câmpului magnetic pot induce în liniile de înaltă tensiune curenţi importanţi ce nu pot fi compensaţi. Astfel, în data de 13martie 1989, o puternică furtună magnetică a provocat căderea sistemului de distribuţie a energiei electrice în nordul Statelor Unite şi în sudul Canadei, timp de aproape nouă ore. Pagube serioase apar şi datorită curenţilor induşi în conductele lungi de transport a petrolului sau a gazelor naturale, provocând deteriorări sau chiar explozii. Furtunile electromagnetice acţionează nefast şi asupra organismului uman. În cadrul unui studiu efectuat asupra populaţiei din Moscova s-a constatat că în timpul unor astfel de furtuni au loc foarte multe atacuri de cord. Se observă de asemenea, o reducere semnificativă a ritmului cardiac şi a presiunii arteriale.
Concluzii
Trăim alături de Soarele nostru care ne asigură existenţa pe Pământ. Soarele este un astru viu ce pulsează cu o ritmicitate de 11 ani şi trebuie să ne adaptăm la această cadenţă. Dezvoltarea actuală a societăţii ne face din ce în ce mai vulnerabili la capriciile vremii spaţiale. Va trebui să dezvoltăm modele din ce în ce mai performante pentru fenomenele asociate activităţii solare, căutând să prevedem şi să diminuăm continuu efectele negative ale modificărilor bruşte şi intense. Detectarea în timp real a exploziilor solare ne va permite să ne pregătim pentru momentul în care materia rezultată din erupţia solară asociată va interacţiona cu ionosfera, cu sateliţii artificiali ai Pământului sau va produce efecte la sol.
Read more!