Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Tuesday, August 2, 2016

Marisel, un loc unde poluarea luminoasa este inexistenta

Se stie ca unul din factorii care perturba observatiile astronomice in spectrul vizibil este poluarea luminoasa. Daca in urma cu zeci de ani, chiar si in orase de marimea Clujului se puteau zari pe cerul noptii cateva constelatii si stele cu luminozitate mare, tehnologizarea tot mai avansata si dezvoltarea civilizatiei urbane a facut ca cerul noptii in orasele mari sa fie lipsit de stele, chiar si atunci cand este complet senin.
Din pacate, din necesitatea ca observatoarele astronomice sa fie in apropierea centrelor universitare, aproape toate observatoarele astronomice din Romania sunt afectate de poluare luminoasa. In schimb, locatia din Marisel, pe care am ales-o pentru Observatorul Astronomic BITNET, se afla la 40 de km de Cluj si la 100 km distanta de Oradea, observatorul fiind astfel ferit de poluarea luminoasa. Cu toate ca nu sunt un specialist al fotografiilor nocturne, am atasat, spre exemplificare, cateva fotografii pe care le-am facut la Marisel, in noaptea de 30 spre 31 iulie 2016. A fost o noapte cu cer senin si fara luna, astfel ca pe cateva imagini se observa silueta cupolei si a parabolei, luminate de cerul instelat.
Aparatul utilizat: Canon EOS 50D, cu obiectiv superangular SIGMA 20 mm F 1.8. Timpi de expunere 20 s, diafragma 4, ISO 1600.