Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Monday, August 1, 2016

ESERO Marisel 2016

Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – Romania (ESERO Romania) a organizat, in perioada 14-18 Iulie (Seria I), respectiv 18-22 Iulie (Seria a II-a) un curs de initiere in activitati si tehnologii spatiale precum si astronomie. Cursul s-a desfasurat la Marisel, judetul Cluj, in locatia Scolii de Vara “Generatia Urmatoare”.
In cele doua serii au fost scolarizati mai mult de 40 de profesori de matematica si fizica din invatamantul preuniversitar, cursurile avand ca scop sugerarea si prezentarea unor activitati care sa atraga elevii de gimnaziu si liceu spre domenii STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). ESERO Romania a invitat si a selectat cadre didactice de pe intreg teritoriul Romaniei, atat profesori cu experienta didactica indelungata cat si profesori cu mai putina experienta in promovarea stiintelor si activitatilor spatiale.
In cele noua zile ale cursurilor (seria I si seria a-II-a), domnii profesori si doamnele profesoare au participat activ la demonstratii practice, la seminarii si prelegeri sustinute de lectorii invitati de Agentia Spatiala Romana: d-ul Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori, dr.ing.Paul Vladut Dascal si fiz.dr.ing.Paul Dolea, ambii cercetatori stiintifici la firma BITNET CCSS din Cluj. Din partea Agentiei Spatiale Romane au participat d-ul Virgiliu Pop, director al biroului ESERO Romania si d-ra ing. Cristina Stancu, director adjunct al aceluiasi birou.
Au fost abordate subiecte precum prezentarea ESERO Romania, a resurselor educative ale Agentiei Spatiale Europene, notiuni de astronomie, satelitii artificiali ai Pamantului, notiuni de baza ale telecomunicatiilor spatiale, a concursului CanSat, precum si activitati practice (receptia undelor electromagnetice de joasa frecventa, analiza spectrala a semnalelor receptionate si interpretarea spectrelor obtinute; determinarea directiei meridianului locului si a momentului in care Soarele traverseaza acest meridian; scanarea cerului cu un radiotelescop de uz didacticsi realizarea unei harti radio elementare a cerului vizibil; transmiterea de imagini si sunet pe cale radio, la mare distanta, utilizand antene de receptie de mare directivitate; utilizarea receptoarelor GPS pentru determinarea orei exacte si a coordonatelor geografice; vizita la Centrul de cercetrare stiintifica si tehnologica al firmei BITNET CCSS; receptia unor imagini ale Pamantului transmise in timp real, linie cu linie, de satelitii meteorologici ai NOAA.
Invitat special al firmei BITNET, d-ul fiz.dr. Bogdan Mitrica, cercetator stiintific la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei (IFIN-HH), a tinut o fascinanta prelegere referitoare la astronomia radiatiilor si particulelor cosmice de inalta energie si a prezentat principalele directii de cercetare ale institutului IFIN HH si a Observatorului Astronomic Pierre Auger din Argentina. D-ul dr. Bogdan Mitrica a prezentat si autolaboratorul mobil al Institutului, dotat cu mai multi  detectori de muoni.
Festivitatatea de deschidere a celei de a doa serii a fost onorata de prezenta d-lui fiz.dr. Marius Ioan Piso, presedinte si director executiv al Agentiei Spatiale Romane.
Reporteri din mass media (Radio France Internationale, Radio Romania Actualitati, Romania Libera, Cluj Today) au subliniat in reportajele lor importanta acestor cursuri. Reportajul RFI si interviurile acordate de organizatori pot fi ascultate urmarind acest link. 
Publicatia "Obiectiv Vaslui" a prezentat in paginile sale aspecte din timpul desfasurarii cursurilor. 
Scurta galerie foto de mai jos prezinta cateva aspecte din timpul activitatilor desfasurate.