Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Sunday, December 30, 2012

Un drept la replica

   

Intr-un articol publicat in editia elctronica a Jurnalului National, pe care il gasiti aici, un reporter al acestei publicatii aduce acuzatii grave Agentiei Spatiale Romane si incearca sa discrediteze importanta si profesionalismul cercetatorilor care  lucreaza in cadrul ei sau colaboreaza cu acest organism de varf al cercetarii din Romania.
Pe scurt, reporterul minimizeaza importanta lansarii primului satelit artificial al Pamantului proiectat si construit in Romania si crede ca faptul ca s-a defectat pe orbita dupa doar cateva zile de la lansare a cauzat un esec total al proiectului.
Nu sunt direct vizat de autorul acestui articol dar, pentru ca am participat  la programul Goliat, nu pot sa las  acele afirmatii cel putin inexacte, fara replica.
In primul rand, proiectul Goliat a avut mai multe obiective:
  • Formarea si educarea unei generatii de cercetatori tineri care sa fie capabili sa participe, DIN ROMANIA, la activitati de proiectare, executie si lansare a unor sateliti artificiali ai Pamantului, respectand exigentele unui organism de varf al cercetarii europene: Agentia Spatiala Europeana (ESA). Aceasta Agentie Spatiala Europeana este echivalentul european an NASA si este a doua putere mondiala in explorarea spatiului cosmic.
  • Crearea unei infrastructuri la sol capabile sa asigure controlul complet al unei misiuni spatiale realizate cu sateliti de orbita joasa (LEO- adica Low Earth Orbit)
  • Realizarea unui nanosatelit care sa aiba toate caracteristicile unui satelit stiintific reduse la dimensiunea unui cub cu latura de 10 cm si masa de 1kg. Acesta sa fie capabil sa treaca toate testele la sol, la exigentele Agentiei Spatiale Europene si sa fie declarat calificat pentru plasare pe o orbita circumterestra.
  • Efectuarea unor experimente stiintifice pe orbita si comunicarea la sol a datelor experimentale.
Din aceste 4 obiective majore, doar cel de-al patru-lea nu a fost realizat. Nu vreau acum sa insist asupra cauzelor care au redus dramatic sansele functionarii satelitului pe orbita, dar trebuie sa subliniez  faptul ca echipamentele au fost proiectate si realizate pentru o traiectorie circumterestra cu altitudinea de zbor de 400-600km iar lansatorul a anuntat in ultima clipa, cand nu se mai puteau face modificari, ca traiectoria va fi eliptica, cu perigeul de aprox. 350km si apogeul la 1450km. Satelitul a ajuns astfel in zone unde radiatia cosmica are o intensitate foarte mare, fara sa fi fost proiectat sa reziste la acest flux intens de radiatii. Chiar daca satelitul unguresc (MaSat-1) si cel polonez (PW-sat) au rezistat pe orbita, cu alti 4 steliti lansati impreuna cu Goliat nu s-a putut asigura legatura radio, dupa lansare.
Voi reveni acum la  unul din obiective, realizarea unor infrastructuri la sol capabile sa sustina, din Romania, misiunile stiintifice ale unor sateliti de orbita joasa.
Statia Sol de la Marisel, la proiectarea si realizarea careia am contribuit in mod direct (si spun asta cu o mandrie pe care nu vreau nicidecum sa o ascund), a realizat reeceptii sporadice ale semnalului radio emis de Goliat, imediat dupa lansare. Pentru validarea echipamentelor de receptie si a strategiei aplicate, atat in punctul de receptie temporar din Cluj-Napoca, cat si la Statia Sol de la Marisel, am efectuat receptii regulate si stabile ale semnalelor radio emise de satelitii MaSat-1 si PW-sat, precum si de multi alti sateliti din aceeasi categorie.
La Statia Sol din  Marisel s-a desfasurat, in ultimii trei ani, o intensa activitate stiintifica recunoscuta la nivel national si international. Cercetarile stiintifice efectuate aici au permis scrierea, in ultimii doi ani, a sapte articole stiintifice si a mai multor prezentari la conferinte stiintifice de rang international. Doua din articolele publicate au aparut in cele mai prestigioase reviste (la nivel mondial) din domeniu.
Statia Sol  din Marisel a devenit, in ultimii trei ani, un centru de initiere a  tinerilor elevi si studenti din Romania,  pasionati de astronautica, astronomie si radio science, Scoala de Vara "Generatia Urmatoare" ajungand in vara lui 2012, la a treia  editie.
Trei doctoranzi ai Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca isi fac acum proiectele de cercetare stiintifica utilizand echipamentele instalate la Marisel. Tot aici s-au finalizat doua lucrari de masterat si un grant postdoctorat.
Si pentru ca o imagine poate fi mai sugestiva decat o mie de cuvinte, va invit sa urmariti cu atentie, galeria foto de mai jos.