Prima jumatate a lunii iulie a fost marcata de Editia a III-a a Scolii de Vara "Generatia Urmatoare" pe care am initiat-o si o conduc inca de la prima editie.Ca si in editiile precedente, si in acest an cursantii au efectuat activitati cu care multi dintre ei erau familiarizati din editiile precedente:
- observarea petelor solare si a cerului noptii cu echipamentele optice cu care este dotata Scoala de Vara
- determinarea directiei meridianului local si a orei la care Soarele tranziteaza acest meridian
- orientarea in teren cu ajutorul receptoarelor GPS
- scanarea cerului in banda de 12 GHz
- transmisii audio-video cu echipamente wireless
La sfarsitul lunii iulie am primit o veste foarte buna: au fost anuntate rezultatele unei competitii de proiecte de cercetare desfasurate la nivel national si unul din proiectele de cercetare la care particip a primit finantare. Este vorba de un proiect de monitorizare optica a satelitilor de orbita medie si inalta si a unor obiecte potential periculoase care se afla in apropierea Pamantului.
In luna august mi-am permis un concediu de cateva zile pe litoralul romanesc al Marii Negre. Am revenit la Cluj cu forte proaspete si am continuat experimetele de receptie VLF in Cluj si la Marisel.
Inceputul lunii septembrie a fost marcat de o alta veste buna. Un articol stiintific la care am colaborat in calitate de coautor a fost publicat in cea mai importanta revista de astronautica: Acta Astronautica. Aceasta revista este sponsorizata de International Academy of Astronautics si este indexata ISI. Titlul articolului este:Long baseline stereoscopic imager for close to Earth objects range measurements.
In paralel cu masuratorile si experimentele legate de receptia semnalelor VLF am continuat redactarea tezei de doctorat. Aceasta activitate este fascinanta pentru ca te obliga sa tii pasul cu tot ceea ce este nou in domeniul de cercetare pe care ti l-ai ales si sa iti pui ordine in gandire si in informatiile pe care le acumulezi.
Inceputul lunii noiembrie a adus o noua veste buna. Un alt proiect de cercetare la care particip a fost bine apreciat de evaluatori si va fi finantat in cadrul Agentiei Spatiale Europene (ESA)
Dupa cum am aratat mai sus, nu am stat degeaba, chiar daca nu am mai scris pe blog ata de des cum obisnuiam mai demult. Ma voi revansa in schimb in periada imediat urmatoare.