Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Thursday, September 21, 2017

Observatorul Marisel descris in cotidianul "FACLIA"

Cel mai renumit cotidian din Ardeal, tiparit la Cluj, a alocat in numarul de azi o pagina intreaga de ziar (tiparit!!!) Observatorului Astronomic BITNET. Este, cred eu, cel mai bun articol publicat pana acum in presa scrisa, referitor la Observatorul Astronomic din Marisel. Ma bucur ca ziarul FACLIA aloca spatiu publicistic pentru cultura in general, inclusiv pentru popularizarea activitatilor stiintifice, in detrimentul "can can-urilor politice" si promovarea nonvalorilor. Va doresc o lectura placuta!

http://ziarulfaclia.ro/marisel-poarta-deschisa-spre-stele/comment-page-1/#comment-2182

Read more!

Tuesday, February 14, 2017

"Pamantul in pericol?" -o carte in curs de aparitie

In urma cu cativa ani, incurajat de prieteni sau de cititorii ocazionali ai articolelor pe care le-am postat pe blog, am luat hotararea de a scrie o carte de popularizare a stiintelor si tehnologiilor spatiale, accesibila elevilor si studentilor interesati de stiinte exacte, dar care sa constitiuie o lectura placuta si pentru alte categorii de cititori. Incet-incet, in paralel cu articolele pe care le-am publicat in reviste de specialitate sau le-am prezentat la conferinte bine cotate la nivel mondial, am scris si o serie de articole in care "am digerat" informatiile stiintifice in asa fel incat acestea sa devina accesibile publicului larg. Si astfel, cartea intitulata "Pamantul, in pericol?" a ajuns acum, in februarie 2017, buna pentru tipar.
Cartea are doua parti. In prima parte am încearcat să prezint şi să explic, pe înţelesul tuturor, câteva aspecte ale temerilor actuale legate de influenţa pe care o pot avea fenomenele şi evenimentele din spaţiul cosmic asupra civilizaţiei umane şi a vieţii pe Pământ.
În partea a doua a cărţii, am motivat si am argumentat necesitatea pregătirii generaţiilor următoare,  încă de pe băncile şcolii, pentru actuala dezvoltare a ştiinţelor şi tehnologiilor spaţiale, prezentând şi câteva experimente şi metode prin care tinerii pot fi atraşi spre domenii STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).
Sper ca cititorii mei sa considere ca am reusit sa ma fac inteles si sa aiba apreceri cat mai bune referitoare la aceasta carte.


Coperta I si coperta IV sunt prezentate in figura de mai jos:

 

Redau mai jos, din cupris, cateva titluri sugestive:



Pământul, în pericol?
Rezonanţa Schumann, fabulaţie şi adevăr
Proiectul HAARP şi pericolul declanşării unui război geofizic
Activitatea solară şi vremea spaţială
Prognoza seismică este o himeră?
Deşertul Nazca şi emiţătorii radio VLF
Măsurarea timpului
Timp şi spaţiu. Limitele Universului observabil
Universul a existat şi înainte de Big Bang?
Terorismul astral şi terorismul informatic
România de azi și misterul flăcării violete
O păcăleală istorică…
Sfârşitul lumii se amână
Cât de exactă este…ora exactă?
Părerea mea despre extratereştri

Read more!