Se stie ca performantele observationale si stiintifice care pot sa fie atinse in cadrul unui observator astronomic sunt conditionate de trei factori importanti:
- locatia observatorului
- performantele tehnice ale echipamentelor din dotare
- experienta stiintifica a echipei de cercetare si nivelul de pregatire al membrilor echipei
Nu ma voi referi acum la primul si cel de-al treilea factor, iar despre cel de-al doilea voi scrie doar cateva randuri, lasandu-va apoi sa cititi, din cartea inginerului roman Mihai Konteschweller, cateva referiri la primele aplicatii ale electronicii in astronomie, asa cum se cunosteau in anii de dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Inginerul Mihai Konteschweller a fost printre cei care au pus bazele sistemelor mecanice radioghidate, facand chiar demonstratii publice, in cadrul expoziţiei targ a industriei romanesti tinută în Parcul Carol I in toamna anului 1935. Vizitatorii au putut vedea pe lacul
parcului un vaporas condus de pe mal prin intermediul undelor radio. Vaporasul putea primi 6 comenzi : inainte, inapoi, la
dreapta, la stanga, sirena si oprire.
Fratele lui Mihai Konteschweller, Titus Konteschweller (care era medic la Paris), a devenit renumit prin radioreceptoarele cu superreactie pe care le fabrica si le comercializa in vestul Europei in anii '20. La proiectarea acelor modele de receptoare contribuise si Mihai Konteschweller.
In urma cu aproape treizeci de ani am cumparat, dintr-o piata de vechituri din Cluj, cartea "TELEVIZIUNE", scrisa de Mihai Konteschweller si publicata in anul 1938. Este o carte deosebita, cu coperti aluminizate, care prezinta bazele televiziunii in conceptia anilor 1937-1938 si un scurt istoric al descoperirilor si inventiilor care au marcat dezvoltarea televiziunii. Pe ultimele pagini ale cartii apar reclame pentru heptoda EF 8, fabricata de Philips si denumita pe atunci, "silentoda" si pentru firma Saroidar S.A.R., reprezentant general in Romania acelor vremuri al firmei Marconi's Wireless Telegraph Co. Ltd.
Dar ce legatura are televiziunea cu astronomia? Astronomia observationala se bazeaza, in mare parte, pe captarea de imagini si prelucrarea lor ulterioara. Un salt important in istoria astronomiei a fost facut in secolul XIX, cand imaginile cerului instelat au putut fi imortalizate pe placi fotografice. Un al doilea salt important s-a facut in prima parte a secolului XX, cand echipamentele optoelectronice (celule fotoelectrice, tuburi fotomultiplicatoare) si amplificatoarele electronice de zgomot mic au permis detectarea si masurarea semnalelor optice venite din universul indepartat. Un al treilea salt a constat in utilizarea, spre sfarsitul secolului XX, a camerelor CCD (charge-coupled device) de mare rezolutie.
Dar iata cum era vazuta in anul 1937 legatura dintre electronica si astronomie, prin ochii unui renumit inginer electronist. Veti gasi mai jos, cateva pagini scanate din cartea "TELEVIZIUNE", publicata in 1938.
In masura in care timpul imi va permite, voi reveni la aspecte interesante prezentate in aceasta minunata carte.
Dati click pe imagini pentru a le mari.