Au trecut patru ani de cand Scoala de vara "Generatia urmatoare" si-a deschis portile in localitatea Marisel din judetul Cluj.
Editiile precedente au pus in evidenta interesul aratat domeniilor STEM (science, technology, engineering and mathematics) de elevii de gimnaziu si liceu. Prelegerilor sustinute de experti in domeniu au avut ca scop dobandirea de catre elevii participanti a unor notiuni de baza din astronomie, astrofizica si tehnologii spatiale. Experimentele si lucrarile practice efectuate sub atenta supraveghere a profesorilor indrumatori au asigurat dobandirea unor deprinderi practice: cum sa reglezi si sa utilizezi un telescop, cum poti determina coordonatele geografice si ora exacta cu ajutorul echipamentelor GPS, cum sa realizezi un ceas solar, cum sa transmiti imagini si sunet la mare distanta prin intermediul undelor radio sau cum sa utilizezi un radiotelescop didactic.
Dupa fiecare editie elevii participanti au plecat spre casa cu un bogat bagaj de cunostinte nou dobandite si cu amintiri foarte placute.
Si iata ca actiunea pe care am initiat-o in urma cu patru ani a avut ecou, atat in tara cat si in strainatate. Echipamentele radio utilizate si experimentele pe care elevii le-au facut in domenii ale tehnologiilor spatiale le-am prezentat in cadrul conferintei EGU (European Geoscience Union) General Assembly desfasurata in primavara acestui an in Austria, la Centrul International de Conferinte din Viena. Deasemenea, in cadrul conferintei Romanian Space Week 2014 desfasurata la Bucuresti, am prezentat aspecte din editiile precedente ale Scolii de vara, punand accent tot pe initierea in domeniul stiintelor si tehnologiilor spatiale. La aceste lucrari au participat si persoane din conducerea unor departamente ale Agentiei Spatiale Europene (ESA). Acestia, placut impresionati de modul in care am proiectat aparatura didactica si de experimentele de impact major pe care le-au facut elevii cu aceste echipamente, mi-au propus sa ma implic direct in organizarea si desfasurarea unui curs de trei zile pentru initierea profesorilor, in domenii ale stiintelor si tehnologiilor spatiale. Bineinteles ca am acceptat cu placere si am propus ca acel curs sa aiba loc la Marisel, in locatia Scolii de vara "Generatia urmatoare". Propunerea mea a fost acceptata. Astfel, in perioada 4-7 septembrie 2014, profesori de matematica si fizica din toata tara sunt asteptati la Marisel, la prima editie a cursurilor ESERO-Romania, facute sub egida Agentiei Spatiale Romane (ROSA) si a Agentiei Spatiale Europene (ESA).
Prin fonduri alocate de catre ROSA si ESA (pentru aceasta prima editie) sunt asigurate cazarea, masa si trainingul profesorilor participanti, astfel incat acestia trebuie sa-si acopere doar cheltuielile de deplasare de la domiciliu la Marisel si inapoi. Numarul de locuri este limitat la 20, de aceea va recomand sa va prezentati cat mai curand intentia si disponibilitatea de participare completand formularele cerute de organizatori.
Detalii referitoare la acest curs si informatii legate de modul in care puteti participa la prima editie Marisel 2014 puteti gasi pe saitul biroului ESERO-Romania, accesand link-ul urmator: http://www.esero.ro/?p=67
Va asteptam cu drag!
Timpul Soarelui - Calendar 2018
6 years ago