Intr-un articol pe care l-am postat pe blog in urma cu un an "Internet oriunde, oricand" am aratat ca accesul la platformele de date ale unor sateliti geostationari permite conectarea la reteaua Internet oriunde "se vede cerul" sau, mai exact, acolo unde exista vizibilitate spre un satelit echipat cu o astfel de platforma. Revin acum, deoarece una din firmele la care am lucrat si-a largit oferta prin asigurarea unor conexiuni de banda larga la Internet, pe cale radio terestra.
Voi detalia ideea, incercand sa fac o comparatie succinta intre diversele posibilitati de conectare. Nu voi lua in calcul modul in care furnizorul de internet partajeaza banda deoarece acest mod de partajare poate sa influenteze substantial calitatea serviciului oferit.
Fibra optica
Acolo unde infrastructura de telecomunicatii existanta permite, fibra optica asigura cea mai mare rata de transfer de date. Bineinteles ca rata de transfer depinde si de limitarile impuse de providerul de Internet la care este legata fibra optica... Daca locatia nu se gaseste in apropierea unei retele optice existente cheltuielile aferente conectarii sunt foarte mari.
Cablul coaxial
Permite rate mari de transfer. Este rentabil doar in zone cu densitate mare de utilizatori deoarece costurile aferente instalarii si intretinerii retelei sunt mari.
Conectivitate prin satelit (echipament VSAT)
Permite diverse rate de transfer in functie de tipul de abonament activat dar, la aceeasi rata de transfer, abonamentul este de regula mai scump decat la servicii similare terestre. Are in schimb avantajul ca nu necesita nici o infrastructura de telecomunicatii. Acest gen de echipamente permite conectarea la reteaua Internet in orice locatie izolata din munti sau in mijlocul oceanului.
Cale radio terestra
Permite rate mari de acces. Daca locatia se afla la distante de ordinul kilometrilor de un punct de acces radio operat de un furnizor de internet, va puteti conecta prin intermediul acestei retele. Exista si aici mari diferente, operatorii de telefonie mobila care si-au extins reteaua 3G asigura conditii de trafic mai bune dar, aceste extinderi s-au facur in zone cu densitate mare de utilizatori si de aceea, de multe ori partajarea benzi scade mult caliatea serviciului. Exista si retele fixe de conexiune radio (punct la multipunct) dar acestea necesita vizibilitate directa cu antenele de emisie si deci formele de relief sau vegetatia pot fi un factor esential in posibilitatile de conectare. S-a dezvoltat in ultimul an si variante radio foarte performante la pret scazut, destinate municipiilor sau oraselor mari, prin retele WiMAX.
Serviciile de date pe care le pot intermedia (prin relatiile mele contractuale) acopera conectivitatea prin satelit (oriunde pe teritoriul tarii), conectivitate radio punct la multipunct in zonele de serviciu ale unor puncte de acces importante si retele WiMAX acolo unde infrastructura a fost pusa in functiune: Bucuresti, resedintele de judet si toate orasele mari.
Pentru consultanta, detalii sau instalare, ma puteti contacta la nr. de telefon 0740032187 sau pe mail. Va astept!
Timpul Soarelui - Calendar 2018
6 years ago