Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Wednesday, July 7, 2010

Au fost mai aproape de stele...

Dupa cele 7 zile petrecute la munte, elevii participanti la Tabara Educationala Pilot "Generatia Urmatoare" Marisel-2010 au plecat spre casa. Eu sper ca aceasta saptamana de vacanta sa le ramana in amintire intreaga viata si, de ce nu, pe unii chiar sa-i influenteze in alegerea vocatiei viitoare. Elevii nu au plecat din tabara cu mainile goale. Pe langa mape, agende, CD-uri cu materiale educationale, busole spre care sa priveasca cu incredere in momentele de rascruce ale vietii, au luat cu ei spre casa si spre un viitor care sper sa fie mai bun, un bogat bagaj de cunostinte si amintiri placute.

Dar cum au decurs cele 7 zile de tabara?

In prima zi s-au desfasurat activitati organizatorice: instructaj, impartirea pe camere, impartirea in patru grupe de studiu si alegerea sefilor de echipa. Pe durata taberei, cele patru echipe s-au aflat intr-o continua competitie, primind puncte in functie de modul in care au participat la fiecare activitate desfasurata. Elevii au fost indrumati si supravegheati in mod continuu de doamnele profesoare Eugenia Marcu, profesoara de fizica si directoare a Scolii cu clasele I-VIII "Constantin Brancusi" din Cluj-Napoca si Paula Chis, profesoara de fizica la Scoala "David Prodan" din Cluj-Napoca. Din timp in timp, s-au facut masuratorile necesare determinarii sudului geografic sau mai bine spus, gasirea directiei meridianului ce trece prin punctul de observare. Aceasta directie este foarte importanta in observatiile astronomice deoarece pozitionarea majoritatii instrumentelor utilizate se face tinand cont de aceasta. Asa cum am mai aratat, o metoda clasica, ce nu necesita nici busola nici GPS, este de a determina directia umbrei unui jalon vertical, atunci cand aceasta umbra are lungimea cea mai scurta. Metoda ne permite sa determinam si momentul amiezii, respectiv ora la care Soarele "trece" prin planul meridian. Experimentul este foarte instructiv si interesant pentru ca imbina notiuni de fizica cu geometrie in spatiu si elemente primare de astronomie. Elevii din clase superioare pot face determinari prin interpolare liniara si pot face prelucrari statistice ale datelor experimentale. Cei care sunt mai mici pot ajunge in mod practic si intuitiv la rezultatele experimentelor. Dupa masa de pranz si o scurta miuta pe terenul de fotbal, elevii au asistat la doua prelegeri sustinute de initiatorul taberei, cercetatorul Paul Dolea. In aceste prelegeri au fost prezentate notiuni de baza ale astronomiei: corpurile ceresti si Sistemul Solar. Expunerile au fost insotite de prezentari Power Point ce au fost proiectate pe ecran cu videoproiectorul aflat in dotarea pensiunii.

A doua zi, activitatea educativa s-a desfasurat in patru etape:
1) au fost prelucrate datele experimentale achizitionate in prima zi: pe coli de hartie milimetrica, elevii au reprezentat lungimea umbrei jalonului in functie de timp, obtinand o curba al carei minim marcheaza momentul amiezii.
2) fiecare echipa si-a construit propriul cadran solar si au primit puncte, in functie de designul si functionalitatea acestor cadrane.
3) intr-un alt exercitiu, cele patru echipe au trebuit sa lipeasca pe panouri de carton stelute ornamentale fosforescente, in asa fel incat sa sugereze constelatii importante. Stelutele au fost disponibile in mai multe dimensiuni, astfel ca elevii puteau sugera nu numai forma constelatiei ci si luminozitatea relativa a astrelelor componente.
4) elevii, insotiti de cadrele didactice au facut o drumetie in imprejurimi, notand coordonatele punctelor de interes de pe traseu. Pentru determinarea coordonatelor geografice ale acestor puncte (punct de plecare, Primarie, Scoala, muzeu, biserica, intersectie de drumuri, etc.) elevii au folosit aparatul GPS cu care a fost dotata tabara. La sfarsitul drumetiei, pe coli de hartie milimetrica A3, elevii au putut marca aceste puncte de interes, realizand astfel, o mica harta a zonei centrale a comunei Marisel.

In a treia zi, in sala de conferinte a pensiunii, elevilor li s-au prezentat notiuni elementare de radioastronomie si au facut cunostinta cu principalele categorii de sateliti artificiali ai Pamantului: sateliti de orbita joasa (LEO), sateliti de orbita medie (MEO) si sateliti geostationari (GEO). Prelegerea a fost tinuta de fizician Paul Dolea, cercetator la BITNET CCSS si doctorand in Inginerie Electronica si Telecomunicatii la Universitatea Tehnica din Cluj.
Pe terasa pensiunii am instalat doua telescoape, elevii au fost initiati in modul lor de utilizare si li s-a prezentat principiul de functionare. Au facut observatii terestre, urmarindu-se familiarizarea cu elementele de control si reglaj ale acestor aparate optice extrem de sesibile.

A patra zi a taberei a fost dedicata initierii in metode moderne de transmitere radio a imaginii si a sunetului. Au fost prezentate prototipuri didactic-demonstarative de echipamente ce poat asigura functionarea unei cai de transmisie radio a semnalelor audio si video, cu antena directiva de receptie. Dupa aceasta scurta prezentare, un grup de elevi insotiti de cercetatorul Vladut Dascal, au fixat echipamentul de emisie pe drumul ce duce spre comuna Racatau, la o distanta de aproximativ 600 m de curtea pensiunii, astfel incat sa fie asigurata vizibilitatea directa. Antena parabolica a echipamentului de receptie a fost reglata in asa fel incat nivelul de semnal la receptie sa fie maxim iar imaginea pe monitorul LCD sa fie stabila. S-a organizat apoi un concurs de biciclete, in care startul s-a dat (in mod individual) in curtea pensiunii iar linia de sosire era in campul vizual al camerei video aflata la peste 600m distanta. In momentul startului a fost pornit cronometrul iar cand concurentul a aparut pe ecranul monitorului si a trecut linia de sosire, cronometrul a fost oprit. Sosirea a fost transmisa in mod similar cu transmisiile TV live, prin unde radio ce au fost receptionate perfect de echipa aflata la linia de start. A fost un exercitiu deosebit de atractiv si antrenant, in care sportul in aer liber si tehnologia si-au dat mana. Elevii au fost entuziasmati de simplitatea si performantele echipamentelor (unul din echipamentele de receptie era dotat si cu un videorecorder digital, capabil sa inregistreze imaginile receptionate pe un harddisk de 120GB). Dupa terminarea concursului si felicitarea castigatorilor si a "echipei tehnice", cercetatorul Paul Dolea a prezentat prototipurile de radiotelescop didactic, pe care le-a proiectat si executat in cadrul firmei BITNET si cu care a fost dotata tabara, prin sponsorizarea acordata de Fundatia Dinu Patriciu. Cu toate ca era innorat, elevii au putut determina, utilizand un sistem de coordonate orizontale, pozitia Soarelui si a unor sateliti artificiali aflati deasupra orizontului.
Tot joi a avut loc vizita la Observatorul Astronomic Marisel, aflat in constructie printr-o investitie privata a firmei BITNET din Cluj. Au vazut echipamentele destinate receptiei in banda C si Ku, cu antena parabolica ce are diametrul de 4m si o fundatie de 14 tone. Le-a fost prezentat deasemenea, echipamentul de comunicare in banda S, cu sateliti artificiali de joasa altitudine. Antena parabolica cu diametrul de 3m este capabila sa urmareasca oriunde pe cer miscarea extrem de rapida a acestor sateliti aflati la mii de kilometri departare ce "traverseaza" bolta cereasca in doar cateva minute. Cei mai multi au urcat pe platforma aflata sub cupola destinata observatiilor astronomice in spectru vizibil si si-au facut poze. Telescopul performant ce urmeaza sa fie adapostit de cupola, si al carui pret este de ordinul mai multor mii de euro, asteapta sa vina vremuri mai bune...

Vineri dimineata am primit vizita unor reporteri de la PROTV, care au aflet ca la Marisel se afla in desfasurare un eveniment educational iesit din comun. Au fost deosebit de placut surprinsi de modul in care au fost organizate activitatile, de dotarea tehnica a taberei si de suportul tehnic si stiintific asigurat de cei doi doctoranzi in inginerie (Paul Dolea si Vladut Dascal).Operatorul imagine al postului PROTV, cand a vazut cum functioneaza sistemele de transmisie audio-video si prototipurile de radiotelescoape, a spus ca au venit doar pentru cateva minute de filmari, dar ar trebui sa-si instaleze trepiedul si sa filmeze cel putin o zi intreaga...

Ziua de sambata a fost marcata de sosirea in Marisel a automobilelor ce au participat la editia din acest an a Raliului Clujului. Zeci de masini puternice, motoare turate la maximum,miros de ulei si benzina, piloti, copiloti, arbitri si spectatori. Vremea a fost nefavorabila dar fascinatia spectacolului a atras multa lume. Prntre ei, si "Generatia Urmatoare", participanta la tabara. Seara a fost organizat un foc de tabara, concurs de Karaoke si alte jocuri distractive. Trecuse prea repede aceasta saptamana de vacanta...

Si a venit si ziua de duminica, ziua intoarcerii acasa. Elevii si profesorii participanti au impachetat cu grija aparatele,echipamentele si materialele utilizate in cele 7 zile de tabara. Multi dintre parintii elevilor au venit la Marisel pentru a asista la festivitatea de inchidere a acestei prime editii si pentru a vizita, unii pentru intaia oara, acesta zona montana. Au ramas incantati de frumusetea vaii Somesului Cald, de cele trei lacuri de acumulare pe langa care serpuieste drumul DJ107P, asfaltat si bine intretinut. Dupa un urcus pe serpentine, printre paduri de brad si fag, se deschide larg, platoul Marisel. Satul este construit pe coline domoale si parca nu-ti vine sa crezi ca te afli chiar in inima Muntilor Apuseni.
S-au facut fotografii de grup, elevi,parinti si profesori. Toti elevii au primit diplome care sa ateste participarea lor la aceasta prima editie a Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se va tine de acum, in fiecare vara (si sper ca in mai multe serii) in localitatea Marisel din judetul Cluj.
Fiecare elev a primit, inca din prima zi, o mapa cu cateva rechizite de stricta necesitate: O rigla, un creion, un raportor, un blocnotes si un CD cu materiale aferente tematicii taberei. Iar acum, la incheiere, inca o surpriza: cate o mica busola combinata cu nivela cu bula de aer si marcata in asa fel incat, pe langa directia punctelor cardinale, sa arate si pozitia satelitilor geostationari in planul ecuatorial. Incantarea si surpriza a fost generala! Elevii s-au despartit apoi, plecand spre casa, insotiti de parinti si prieteni.
P.S. Voi reveni in curand cu o bogata galerie foto.
P.S.2 Galeria foto o gasiti pe site-ul Scolii de Vara Generatia Urmatoare, dand click pe link.

Read more!