Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Monday, January 18, 2010

Romania de azi si misterul flacarii violet (pamflet...pseudostiintific)


In imagine: descarcari electrice obtinute cu ajutorul unor bobine "Tesla"(www. darkroastedblend.com)

Romania de azi si misterul flacarii violet
In ultimele zile, expresia “flacara violeta” a avut un impact mediatic de neimaginat. In general, cei ce poseda notiuni de baza de fizica sau chimie stiu  de ce o flacara este rosie, portocalie, galbena , verde, albastra sau de ce nu, violeta. Iata ca acum, aceasta expresie este repetata si interpretata in fel si chip de multe persoane care se cred sau chiar au si ajuns, personalitati.     
Pentru ca pe mine ma intereseaza in primul rand fizica si de-abia in al doilea rand metafizica,  si stiu ca acesti termeni se refera la activitati destul de diferite, voi incerca sa explic pe scurt de ce o flacara este rosie, portocalie, albastra , sau chiar violeta.
Una din metodele fizice de baza utilizate pentru a determina compusii unei substante este asa-numita “analiza in flacara”. Cum se face aceasta analiza? Se ia o proba din substanta necunoscuta si se introduce in zona cea mai fierbinte a unei flacari. Flacara este de fapt formata din plasma, adica un amestec de electroni , ioni si molecule neutre , dar care au energie foarte mare. Atomii substantei necunoscute vor primi energie datorita interactiunii cu particulele constituente ale plasmei  si o parte din electroni vor ajunge intr-o stare excitata, de energie inalta, dar instabila. Revenirea acestor electroni pe un nivel energetic stabil este insotita de emisia unei radiatii electromagnetice de o anumita frecventa. Aceasta frecventa depinde de atomii substantei necunoscute si este          cu atat mai mare, cu cat “saltul energetic” este mai mare. Si pentru cei care nu stiu, voi spune aici (citandu-l pe Planck) ca o cuanta de “lumina rosie” are energie mai mica decat una de culoare portocalie, galbena, verde, albastra sau violeta (in aceasta ordine crescatoare din punct de vedere energetic) . Iar culoarea flacarii depinde de substata analizata prin aceasta metoda. Astfel, calciul coloreaza flacara in rosu, , sodiul in galben, fierul produce o flacara galben-aurie, cuprul coloreaza flacara in verde, plumbul in albastru iar potasiul o coloreaza in violet. Si iata cum am gasit o firava legatura intre fizica si …metafizica.
Ascunse ramanand pentru multi dintre noi “meandrele concretului”, ma voi agata putin de “metafizica”, incercand sa-i deformez   aspectul si s-o imping,                usor-usor, spre fizica.
Am avut nu demult alegeri prezidentiale si rezultatele scrutinului au desemnat un nou presedinte de tara. “Alea iacta est “  dar      vox populi, vox dei” (sper ca nu va inchipuiti ca         v-am injurat intr-o limba necunoscuta). Am afirmat mai sus ca in acest articol voi incerca sa imping metafizica spre o stiinta exacta . Voi incerca de asemenea sa explic de ce cred unii politicieni ca sunt manipulati cu campuri necunoscute si pot  fi   determinati sa   ia  decizii contrare vointei lor.
Se stie ca prin retelele neuronale ale corpului    uman trec impulsuri electrice, controland si influentand functionarea intregului organism.   Aceste impulsuri genereaza unde electromagnetice de foarte joasa frecventa care pot fi puse in evidenta. In mod cert, un camp perturbator poate influenta negativ functionarea creierului si chiar a intregului organism.  De multe ori am intalnit persoane ce s-au plans de migrene, ameteli sau stari de neliniste inaintea sau in timpul unor furtuni cu dese descaracari electrice. O posibila explicatie ar putea fi chiar perturbarea impulsurilor neuronale de catre campurile electromagnetice din timpul furtunii. O diminuare a efectelor poate fi obtinuta prin ecranare, cu ajutorul unor suprafete conductoare. Dar la joasa frecventa ecranarea este extrem de dificila .
Eu nu cred ca in viata politica s-a ajuns la utilizarea unor tehnici subversive bazate pe campuri electromagnetice de foarte joasa frecventa.  Pe de alta parte, un astfel de camp nu poate selecta tintele actionand doar asupra anumitor indivizi. Cei care au notiuni de baza referitore la campurile electromagnetice se pot gandi la uti   lizarea unor “spire in scurt-circuit” sau alt gen de protectii metalice, care pot diminua sau chiar anihila campurile perturbatoare. Eu cred    ca obiceiul stramosilor de a purta lanturi si bratari de aur sau de argint, are pe undeva o motivatie stiintifica. Poate ca in vechime, regii si imparatii (fara sa stie de ce ) purtau coroane de aur ca pe niste spire in scurt-circuit asezate la nivelul creierului, pentru a putea gandi liber, neperturbat . Multe lacase de cult sunt acoperite de cupole groase de cupru, ca niste adevarate    ecrane  protectoare.
Dar nu am vazut nici un candidat care sa poarte pe cap ceva asemanator care sa-l apere de perturbatii si sa-l avantajeze. Si sper sa nu vedem,    la viitoare mitinguri electorale, alegatori      purtand turbane impletite din cablu UTP iar cei din prezidiu, jobene facute din galeti de tabla zincata.
Post scriptum:
In urma unui comentariu foarte interesant la articol, in revista Stiinta.info mi-am dat seama ca ar trebui sa mai aduc cateva completari:
Pentru ca chiar fenomenul de dezexcitare a electronilor sa poata crea un camp puternic, ar trebui ca foarte multi electroni sa se dezexcite in acelas moment (precum la LASER) iar in flacara este foarte multa dezordine... Dar cel mai sensibil receptor de unde electromagnetice pe care-l are corpul uman sunt ochii, care mai au si o foarte mare selectivitate, putand sa faca analize spectrale calitative mult mai performante decat multe spectrometre de laborator. Se cunosc efectele psihologice ale diverselor culori, nuantele de verde spre albastu calmeaza, nuantele de rosu, portocaliu, galben, agita, nuantele cenusii-intunecate deprima... Iar daca o anumita lungime de unda din zona violet a spectrului vizibil are o influenta extrem de puternica, este foarte posibil si chiar ar merita verificat.
In urma unei atentionari din partea d-lui Sergiu Sima si caruia ii multumesc si pe aceasta cale, am verificat si corectat informatiile din articol referitoare la culorile diverselor substante supuse analizei in flacara. Culoarea albastru-violet este produsa de potasiu, nu de crom cum credeam eu... Puteti gasi un tabel cu diverse elemente chimice si culorile lor in flacara aici.

Read more!

Sunday, January 17, 2010

Cerul noptii la inceput de saptamana





Cerul noptii 28 februarie-01 martie 2010 vazut din Cluj si zonele invecinate (dati click pentru a o mari)

Multumesc si pe aceasta cale d-lui Chris Peat de la Heavens-Above GmbH, ce intretine o parte din paginile web ale Agentiei Spatiale a Germaniei (DLR) pentru acordul de a utiliza unele date de pe paginile lor web, in blogul meu.Conform predictiilor Agentiei Spatiale a Germaniei, (DLR) cerul noptii vazut din Cluj in data de 01 martie 2010 ora 00:01:00 arata ca in imaginea de mai sus. Atentie! punctele cardinale sunt corespunzatoare doar daca "tineti" harta deasupra capului si priviti spre ea in sus.

Read more!

Wednesday, January 13, 2010

Asteroidul 2010AL30

In imaginea de mai sus se poate vedea orbita asteroidului 2010AL30 si orbitele planetelor Mercur, Venus, Pamant si Marte precum si pozitiile lor in data de 13 ianuarie 2010. (credit:JPL Small-Body Database). (Pentru a vedea detalii, dati click pe imagine)

Conform NASA, asteroidul 2010AL30 trece foarte aproape de Terra, azi, 13ianuarie 2010. Distanta minima dintre Pamant si asteroid, la aceasta trecere este de 0.0008624AU (unitati astronomice) 1 AU= 149 598 000 km si reprezinta distanta medie dintre Pamant si Soare. Facand un calcul simplu, distanta minima estimata este de aproximativ 129000km. Amintesc aici ca satelitii geostationari de televiziune se afla la aproximativ 36000Km de suprafata Oceanului Planetar.Viteza relativa a asteroidului in raport cu Pamantul la aceasta trecere este de aproximativ 10km/s. In imaginea de mai sus se poate observa desenata cu alb orbita Pamantului si in doua culori, albastru inchis si albastru deschis, orbita asteroidului 2010AL30. Mai multe detalii gasiti accesand baza de date :JPL Small-Body Database (NASA)
Alte informatii:
Asteroidul a fost descoperit in data de 10 ianuarie 2010 de Lincoln Laboratory ETS din New Mexico, prin metode radar. El face parte din categoria obiectelor mici, avand diametrul estimat intre 11m si 25m.

Read more!

Saturday, January 2, 2010

99942 Apophis si efortul concertat al cercetatorilor de diminuare a pericolelor catastrofale pentru actuala civilizatie

La nivel mondial se desfasoara mai multe proiecte de monitorizare a obiectelor spatiale ce pot pune in pericol Pamantul, asa numitele NEO (Near_Earth Objects) Au fost create mai multe scale pentru a caracteriza astfel de obiecte ceresti, din punct de vedere al pericolului pe care-l reprezinta pentru umanitate, cum este "Torino Scale" sau "Palermo Scale".Aceste scari de risc reflecta probabilitatea coliziunii si amploarea distrugerilor posibile in urma unui astfel de eveniment.La aceste proiecte participa Agentii Spatiale, colective de astronomi (inclusiv din Romania),si cercetatori si baze de cercetare militare din intreaga lume. Deoarece aceste obiecte nu emit unde radio, ele pot fi supravegheate doar cu metode radar sau de detectie optica extrem de dificila si care necesita prelucrarea unor imense baze de date. La conferintele internationale dedicate supravegherii optice a spatiului extraatmosferic, este acordata o importanta deosebita detectarii optice si predictiilor legate de acest gen de obiecte periculoase.Unul dintre proiectele romanesti de cercetare din domeniul Spatiu si securitate incearca sa puna la punct o metode de detectare optica si prelucrare computerizata a datelor obtinute, pentru punerea in evidenta a unor astfel de corpuri ceresti. Proiectul a fost prezentat in "abstract" la a X-a conferinta internationala AMOS ( Advanced Maui Optical Space Surveillance Techologies Conference) desfasurata in septembrie 2009 la Maui, Hawaii.Acelasi grup de cercetatori a fost invitat sa participe si la un proiect international de supraveghere optica a NEO, prin utilizarea unor sateliti artificiali ai Pamantului. Actualele predictii ale NASA referitoare la corpurile ceresti catalogate, deci cunoscute, sunt linistitoare pentru urmatorii zeci de ani. Dar exista posibilitatea aparitiei unor obiecte ce nu au fost pana acum detectate si catalogate. De aceea detectarea din timp a unor astfel de pericole este extrem de importanta. Posibilitatile actuale de distrugere sau deviere a lor de la traiectoria actuala sunt discutabile, mai ales ca orice eroare poate avea efecte catastrofale. Parerea mea este ca varianta de risc minim este "spargerea" unor astfel de obiecte in fragmente mici care, chiar daca ajung in atmosfera, vor arde ca micii meteoriti.Poate ca astfel armele nucleare sa fie folosite pentru prima data, in folosul omenirii. Dar pentru a putea pune in practica o astfel de metoda, mai avem nevoie de cercetari in domeniu care sa aduca progresul tehnologic asteptat. Este adevarat ca "Multe flori sunt, dar putine/Rod în lume o sa poarte"...Dar tocmai de aceea, in statele dezvoltate, sunt finantate multe proiecte legate de aceasta tema. Sa speram ca, in pofida crizei ce inca se mai simte la nivel mondial se vor mai gasi cativa arginti pentru acest gen de cercetare stiintifica.


P.S. Revenind la asteroidul Apophis, pe una din paginile NASA dedicate acestui asteroid (vezi linkul de la finele paragrafului), veti putea urmati o simulare JAVA a pozitiei in timp a acestui asteroid si de unde se poate deduce ca este putin probabil ca intr-un viitor apropiat sa aiba loc o coliziune cu Pamantul (conform JPL Small-Body Database )


Read more!