Sunday, August 30, 2009
Au trecut 400 de ani...
In data de 25 august 2009 s-au implinit 400 de ani de cand Galileo Galilei si-a prezentat luneta astronomica oficialitatilor din Venetia. Se poate spune ca din acea data de 25 august 1609 a inceput era observatiilor astronomice moderne. Si ca sa sarbatorim cum se cuvine acest eveniment, am facut si noi primele observatii astronomice la Marisel, cu un telescop al Observatorului Astronomic al Academiei Romane, avand oglinda de 40 cm diametru. Am avut noroc de cer senin iar altitudinea de 1230m si distanta considerabila pana la sursele de poluare luminoasa au permis punerea in evidenta a performantelor optice ale unui astfel de telescop. Nu l-am mai instalat sub cupola, avand in vedere ca mai avem de lucru la automatizarea ei, iar telescopul urma sa se reintoarca in Feleac. Explicatiile competente ale d-lui Vlad Turcu au contribuit in plus la o seara deosebit de reusita. D-ul Traian Maris, primarul comunei Marisel a raspuns invitatiei noastre de a participa la acest eveniment, venind la Observator impreuna cu unul din copii sai. Speram ca pe viitor, cand se va finaliza acest proiect actiunile de acest gen (observatii cu invitati si popularizarea astronomiei) sa se faca mai des.
Read more!
Wednesday, August 12, 2009
Am instalat o noua antena
In iunie si iulie 2009, am continuat lucrarile la Observatorul Astronomic Marisel. Am etansat imbinarile cu pasta siliconica.Aceasta lucrare este migaloasa dar de importanta deosebita, deoarece la altitudinea de 1250m clima este aspra si orice greseala facuta in aceasta etapa poate avea consecinte grave pentru cladire. Deasemenea, am finisat pardoseala interioara prin adaugarea unui strat de polistiren extrudat si doua straturi de OSB. Speram ca aceasta termoizolare sa-si arate eficienta in timpul iernii.
Am instalat o noua antena cu diametrul de 3m, pentru receptia semnalelor radio din intervalul 1-5 Ghz. Spre deosebire de antena Patriot, aceasta are reflectorul din plasa metalica si fortele
laterale cauzate de vant sunt mult diminuate. Dar ce este foarte important la aceasta antena este sistemul de comanda si motorizare ce permite pozitionarea antenei catre orice punct de pe bolta cereasca si deasemenea, poate urmari triectoria satelitilor de joasa altitudine.
Read more!
Subscribe to:
Posts (Atom)