BITNET C.C.S.S. din Cluj este o firma privata ce a fost infiintata in 1993. De la infiintare si pana in prezent,firma noastra a participat direct la multe proiecte de cercetare dintre care amintim doar cateva:
GOLIAT - asigurarea legaturilor radio cu primul satelit experimental romanesc
PORTASAT- care a explorat aplicatiile satelitilor in domeniul constructiilor.
HOTSAT-studiul, realizarea si operarea unor hotspoturi satelitate destinate zonelor rurale.
COSMOS- realizarea unei platforme de comunicatii spatiale mobile in banda S pentru nano-sateliti.
Printre partenerii nostri in cadrul unor astfel de proiecte, amintim: Agentia Spatiala Romana, Filiala din Cluj a Academiei Romane si Universitatea Tehnica din Cluj.
Cu toate ca suntem un colectiv restrans, format din cativa fizicieni si ingineri, am reusit sa ne facem cunoscuti pe plan national ca specialisti in utilizarea civila a tehnologiilor satelitare si supraveghere spatiala adanca. Cele mai recente proiecte au fost orientate spre utilizarea tehnologiilor satelitare si cercetarea spatiului cosmic. In vederea crearii unor conditii optime de utilizare a echipamentelor , avem in dezvoltare un poligon radio cu suprafata de peste 4000mp in muntii Apuseni, la 1250m altitudine, intr-o zona cu poluare electromagnetica redusa, cu drum de acces si apa curenta (vezi foto1).
foto1.Amplasarea Observatorului astronomic in localitatea Marisel,jud.Cluj
Pe langa experimentele legate de emisia, receptia si propagarea undelor electromagnetice, tot in acest perimetru, vom realiza centrul de comunicatii radio cu primul satelit artificial romanesc, a carui lansare este preconizata pentru trimestrul IV 2009. Tot aici vrem sa punem bazele unui observator astronomic cu posibilitati de dezvoltare in doua directii: astronomie in spectrul vizibil si radioastronomie.
Chiar daca pe teritoriul Romaniei sunt mai multe observatoare astronomice, noi estimam ca rezultatele stiintifice ce se vor putea obtine in locatia noastra vor fi favorizate de altitudinea ridicata (1250m) si poluarea luminoasa redusa .
Al doilea aspect important al proiectului nostru este dezvoltarea unitara a unei platforme dedicate radioastronomiei, ceea ce constituie o premiera in Romania.
Am demarat proiectul in anul 2005, prin cumpararea terenului si rezolvarea problemelor legate de intabularea lui.Un an mai tarziu, am instalat o antena parabolica cu diametrul de 4m si posibilitati multiple de control a orientarii(foto 2)
foto2.Fundatia de 12 tone sustine o parabola cu care vom "asculta"…Universul.
In vara anului 2008, am inceput constructia cladirii (foto3) pe care va fi amplasata cupola observatorului, cupola ce a fost achizitionata din SUA si adusa deja in Romania.( foto 4)
foto3 Structura metalica din placi sandwich pe care va fi montata cupola observatorului
foto4. Coletul ce contine elementele cupolei.A traversat Oceanul Atlantic ca sa ajunga la Marisel, Romania.
O alta latura de dezvoltare a Proiectului si care nu este inca vizibila la Marisel, se desfasoara la Cluj,unde pregatim echipamentele achizitionate pana acum, in vederea punerii lor in exploatare.
In primul rand, pregatim echipamentul destinat comunicatiilor radio cu primul satelit romanesc, a carui lansare estre prevazuta pentru finele anului 2009.
In al doilea rand pregatim aparatura electronica destinata analizarii si procesarii semnalelor de radiofrecventa
In al treilea rand, pregatim experimentele stiintifice preconizate a se desfasura la Marisel, atunci cand baza noastra stiintifica va fi capabila sa le gazduiasca.
Speram ca in 2009 , cu toate conditiile financiare potrivnice, sa realizam o mare parte din ceea ce ne-am propus.
Dar care este scopul final al acestui proiect?
1)Realizarea unei statii pilot destinata comunicatiilor radio cu sateliti de joasa altitudine , cu aplicatie imediata in asigurarea legaturilor radio cu primul satelit romanesc.
2)Realizarea unui observator astronomic in spectrul vizibil.
3)Realizarea unui observator astronomic in spectrul radio (radiotelescop}.
4)Punerea bazelor unei posibile scoli de vara, destinata elevilor din clasele liceale, studentilor si tinerilor sau mai putin tinerilor cercetatori in domeniu.