Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Tuesday, December 4, 2007

Subspatiu, spatiu, hiperspatiu

INTRODUCERE http://paul-dolea.blogspot.com/ ( english)

In cele ce urmeaza voi incerca sa sintetizez o idee ce ma preocupa de mai bine de 20 de ani.Nu am pretentia ca ceea ce va voi prezenta ar fi o lucrare argumentata cu un aparat matematic adecvat si nici ca este bine racordata la principiile de baza ale fizicii cuantice sau ale astrofizicii deoarece activitatea pe care o desfasor nu mi-a mai dat timp pentru a dezvolta aceasta teorie si de a-i da un suport matematic corespunzator. Dar timpul trece si nu iarta asa ca m-am hotarat sa va prezint aceasta idee cu toate ca nu este total cristalizata.

Voi utiliza in cele ce urmeaza cativa termeni pe care incerc sa-i definesc mai mult intuitiv decat principial:

  • amplitudinea unui eveniment este zona spatiala in care evenimentul produce efecte masurabile
  • spatiul este spatiul fizic ce ne inconjoara si cu care interactionam prin simturile noastre iar evenimentele remarcabile pot fi puse in evidenta cu o aparatura nu foarte sofisticata
  • subspatiul este spatiul fizic in care evenimentele remarcabile nu pot fi puse in evidenta cu mijloacele utilizate in spatiu sau hiperspatiu deoarece "amplitudinea" acestor evenimente este mult mai mica decat a celor ce...
    se desfasoara in spatiu
  • hiperspatiul este spatiul fizic in care evenimentele remarcabile nu pot fi puse in evidenta cu mijloacele utilizate in spatiu sau subspatiu deoarece "amplitudinea" acestor evenimente este mult mai mare decat a celor ce se desfasoara in spatiu.

Voi considera ca viteza luminii nu depinde de "scara" la care se desfasoara evenimentele, adica este aceeasi atat in subspatiu cat si in spatiu sau hiperspatiu.

CE AS VREA SA ARGUMENTEZ

As vrea sa arat ca timpul este dependent nu atat de viteza de deplasare a unui "observator relativist" cat de "scara " la care se desfasoara evenimentele, cu alte cuvinte, timpul "curge" diferit in subspatiu,spatiu sau hiperspatiu, iar dependenta relativista a timpului propriu a unui observator este caz particular a teoriei mele. Mai concret, as vrea sa arat ca, deoarece exista o relatie de forma t=t(v/c), ar trebui sa gasim forma unei functii f si semnificatia termenului S, astfel incat t=f(S,c) unde f trebuie sa se incadreze in teoria relativitatii, t este "timpul propriu" de desfasurare a unui eveniment, S este "scara" la care se desfasoara evenimentul iar c este vitaza luminii.

Cu alte cuvinte, daca un eveniment remarcabil in subspatiu se desfasoara intr-un timp oarecare t (masurat de un observator aflat in acel subspatiu), acelasi eveniment se va desfasura intr-un timp t' mult mai mic decat t pentru un observator aflat in spatiu.

Deasemenea, daca un eveniment remarcabil in hiperspatiu se desfasoara intr-un timp oarecare t" (masurat de un observator aflat in acel hiperspatiu) , acelasi eveniment se va desfasura intr-un timp t mult mai mare decat t" , pentru un observator aflat in spatiu.

In al doilea rand, as vrea sa afirm ca aceasta structura este repetitiva, adica subspatiul este hiperspatiu pentru o structura de rang inferior, iar hiperspatiul este subspatiu pentru o structura de rang superior.

CE PUTEM OBSERVA

Evenimentele remarcabile ce se desfasoara la scara subatomica au o durata extrem de scurta , iar durata lor poate fi determinata doar prin metode indirecte de masurare. Evenimentele remarcabile ce se desfasoara la scara universului cunoscut au o durata extrem de lunga, iar durata lor poate fi determinata doar prin metode indirecte de masurare.

"Deplasarea spre rosu" a spectrelor emise de stele indepartate poate fi explicata nu neaparat printr-un efect Doppler datorat "expansiunii" Universului ci, mai degraba datorita faptului ca noi comparam spectrul unui eveniment ce se desfasoara in hiperspatiu cu spectrul unui eveniment ce se desfasoara in spatiu, iar orologiile proprii acestor evenimente "bat" diferit.

Daca luam in considerare elementele "scarii Planck" si facem raportul intre "lungimea Planck" si "timpul Planck", obtinem viteza luminii.

RECAPITULARE

  • Universul are o structura ierarhizata de tip S (-n), S (-n+1),...,S,...,S(+n-1), S(n) si este nu numai nemarginit ca intindere, ci si ca numar de elemente structurale.
  • Trecerea de la o structura de rang inferior la alta de rang superior (sau invers) se face treptat, fara sa existe delimitari ce pot fi puse in evidenta
  • Ceasurile unor observatori aflati in structuri diferite nu sunt sincrone, astfel incat intr-o structura de rang superior timpul "curge" mai lent decat intr-o structura de rang inferior.
  • "Dilatarea timpului"din teoria relativitatii restranse este efectul daplasarii unui observator care trece treptat, pe masura cresterii vitezei sale, in structuri spatiale de rang din ce in ce mai mare.
  • Exista , probabil o relatie matematica de tip t= f(S,c) care sa exprime dependenta timpului propriu dintr-o structura, de rangul acelei structuri.

Cluj-Napoca, 03decembrie2007 fiz.PAUL DOLEA


Read more!

Thursday, November 29, 2007

Sateliti artificiali

Sateliti cu orbita inclinata

Satelitii geostationari au orbite situate in plan ecuatorial, iar perioada lor de revolutie este egala cu perioada de rotatie a Pamantului in jurul axei sale (o zi siderala). Spre deosebire de acestia,satelitiicu orbita inclinata au timp de revolutie mai mic decat ziua siderala si,conform legilor mecanicii, deplasarea lor se face mai aproape de suprafata Pamantului.
Functie de parametri orbitali,satelitii se impart in trei categorii:
- sateliti GEO (Geostationary Earth Orbit)au orbita in plan ecuatorial, la 36000Km de suprafata Pamantului si se rotesc... sincron cu Pamantul, parind "ficsi" pe bolta cereasca.
- satelitii MEO (Medium Earth Orbit) au orbita medie,adica 1500-36000Km de suprafata Pamantului
- satelitii LEO (Low Earth Orbit) au orbita joasa, adica 500-1500Km.
Printr-o alegere corespunzatoare a parametrilor orbitali, satelitii de tip MEO sau LEO pot "acoperi" o mare parte din suprafata Pamantului si de aceea sunt utilizati in supraveghere, cartografiere, meteorologie, telecomunicatii mobile,radiobalize GPS sau aplicatii militare.
In cele ce urmeaza, va voi prezenta catreva categorii de sateliti cu orbita inclinata si valorile medii ai parametrilor orbitali.
a)satelitii meteorologici de tip LEO au perigeul aproape egal cu apogeul (orbite aproape circulare) deplasandu-se la altitudini de aproximativ 850Km. Perioadele de revolutie au valori de aproximativ 100 minute, iar inclinatia orbitei de aproximativ 99 grade.
b)satelitii militari,daca au orbita circulara, aceasta se situeaza la valori intre 350Km si 900Km, iar la cei cu orbita eliptica au apogeul departat pana la 30000Km iar perigeul se poatae apropia pana la valori de 200Km, inclinatia orbitelor 90-100 grade,perioada de revolutie de aproximativ 100 minute.
c) satelitii de telecomunicatii Iridium, care sunt utilizati la o retea globala de telefonie mobila au orbite aproape circulare la 750Km altitudine, perioade de revolutie de aproximativ 100 minute, orbitele inclinate la 86 grade.
d)satelitii destinati radioamatorilor orbiteaza la altitudini de 500-1300Km, cu perioade de revolutie de 90=1400 minute, orbite inclinate intre 0 grade si 100 grade
e)satelitii din reteaua GPS se situeaza la altitudini de aproximativ 20000Km, au perioada de revolutie de 718 minute, inclinatia orbitelor inte 64 grade si 55 grade

Telescopul HUBBLE,lansat de NASA, are orbita la 575Km deasupra Pamantului si perioada de revolutie de 97 minute.
Paul Dolea

Read more!

Thursday, October 4, 2007

A trecut o jumatate de secol...

In urma cu exact 50 de ani, omenirea a trecut intr-o noua era: era spatiala. Daca pana atunci trecerea de la o epoca a istoriei la alta s-a facut treptat, fara a putea preciza un moment de cotitura, de aceasta data putem spune ca era spatiala a inceput in data de 04 octombrie 1957,cand... primul satelit artificial a fost plasat pe o orbita circumterestra. Din acel moment civilizatia a inceput sa se dezvolte intr-o noua dimensiune,impulsionand tehnologia si mai ales telecomunicatiile spre orizonturi inimaginabile.
La acest moment aniversar,gandurile imi zboara in viitor.Oare ce va fi peste cincizeci de ani? Din pacate,dezvoltarea exploziva a tehnologiei are si o latura negativa pe care nu trebuie s-o neglijam:pericolul autodistrugerii.Aceasta a devenit posibila acum,cand un razboi atomic poate fi infaptuit cu mijloacele erei spatiale. Sa fim optimisti si sa speram ca tagma politicienilor se va debarasa continuu de elementele extremiste si de cele ce vor suprematie cu orce pret, trimitandu-le pe o isula pustie unde sa se joace intre ei de-a razboiul, cu pistoale si tunuri de apa.

Read more!

Friday, March 23, 2007

Radiotelescopul de la Marisel-Romania



In frumoasele zile ale lunii octombrie 2006, o echipa de (mai putin) tineri dar entuziasti, a "plantat" pe un platou montan, la altitudinea de 1250m, o parabola de 4m diametru cu o fundatie de 12 tone , echipata cu motoare pentru... controlul azimutului si al elevatiei, cu ghiduri de unda si LNB-uri pentru scanarea cerului in banda C si benzile Ku. S-a realizat in acest fel un mic radiotelescop. Controlul radiotelescopului se face cu microcontrolere. Echipa de entuziasti a fost formata din fiz.Octavian Cristea, fiz.Paul Dolea si ing.Gheorghe Stanciu.

Read more!