Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Wednesday, September 23, 2015

Scoala de vara “GENERATIA URMATOARE - editia 2015



In perioada 6-11 iulie 2015 s-a desfasurat in localitatea Marisel din judetul Cluj editia 2015 a Scolii de vara  “GENERATIA URMATOARE”, pentru elevi de gimnaziu si de liceu.
Tematica cursului: Initiere in activitati si tehnologii spatiale. 
Actiunea a fost sprijinita de Agentia Spatiala Romana prin Biroul din Romania al ESERO  (  Education Resource Office) si de cercetatorii stiintifici ai firmei BITNET CCSS din Cluj-Napoca.
Sponsorul principal al acestei actiuni educative a fost firma clujeana de produse medicale Ronda Medical  , reprezentant al concernului internațional DePuy Synthes, parte a grupului Johnson & Johnson, dar și al altor companii de renume din domeniul medical. D-lui dr. Cristian Bucur, patron al firmei Ronda Medical, ii multumesc si pe aceasta cale, in mod deosebit.
Locul de desfasurare:  Observatorul Astronomic al firmei BITNET si pensiunea turistica POPASUL  IANCULUI din localitatea MARISEL (Romania).
Coordonatele geografice: 46.67°N, 23.11°E; altitudinea 1200m. Localitatea Marisel se afla la 50km de orasul Cluj-Napoca.
ACTIVITATI:
1) Initiere in astronomie:
a) Prelegeri cu prezentari in Power Point:
  • Corpuri ceresti si obiecte ceresti; 
  • Soarele si Sistemul Solar  
b) Lucrari practice:
  • Observarea prin telescop a petelor solare, a Lunii si a planetelor Venus, Marte, Jupiter si Saturn.
  • Observarea unor galaxii si nebuloase.
  • Confectionarea unui ceas solar, determinarea directiei meridianului local si a momentului in care Soarele se afla in dreptul acestui meridian.
2) Initiere in Radioastronomie, Radio Science si tehnici moderne de comunicatii radio.
a) Prelegeri cu prezentari in Power Point:
  • Sateliti artificiali ai Pamantului. 
  • Semnalele radio emise de sateliti. 
  • Satelitii GPS. 
  • Semnale radio emise de alte corpuri sau obiecte ceresti.
b) Lucrari practice:
  • “Scanarea cerului” cu un prototip de radiotelescop, construit cu scop didactic.
  • Desenarea unei harti radio a cerului in care apar cativa sateliti artificiali si Soarele.
  • Receptia unor imagini ale Pamantului transmise “live” de sateliti de orbita joasa. 
  • Transmiterea unui semnal audio-video la mare distanta, pe cale radio, utilizand un model didactic de radioreleu in 2,4 GHz, cu antena directiva de receptie.
  • Utilizarea echipamentelor de emisie-receptie pe frecvente libere.
  • Utilizarea unor echipamente GPS si ridicarea unei harti cu ajutorul acestora.
3) Activitati sportive si recreative: 
  • Drumetii in imprejurimi, partide de volei, fotbal, tenis de masa, seara de dans, “karaoke”si foc de tabara.
La editia  din acest an au participat 27 de elevi insotiti de trei cadre didactice. Doi dintre elevii participanti au venit de foarte departe, din Ho Chi Minh City (Saigon, Vietnam).
Asa cum a facut si la editiile precedente, presa a acordat importanta cuvenita acestei actiuni educative.
Articolul aparut pe DIGI24 referitor la editia 2015  Scolii de vara il gasiti urmarind linkul de mai jos. Daca dati apoi click pe poza, puteti urmari si inregistrarea video.
http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Cluj-Napoca/Stiri/Tabara+la+observatorul+astronomic+din+Marisel

Galeria foto de mai jos prezinta cateva instantanee din timpul Scolii.