Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:Thursday, November 27, 2014

La Marisel, langa Observator, am construit o borna geodezica
O mare parte dintre noi cred ca astronomia se rezuma la contemplarea stelelor, a galaxiilor, a nebuloaselor sau a altor obiecte ceresti, prin intermediul unor aparate optice. Aceasta "vizualizare nocturna a cerului", prin intermediul telescoapelor, a reprezentat doar inceputurile astronomiei moderne. Descoperirea legilor de baza ale mecanicii ceresti (cele trei legi enuntate de Johannes Kepler si legea atractiei universale enuntata de Isaac Newton) au reprezentat momente de importanta majora ale cunoasterii stiintifice. Astronomia a devenit o stiinta exacta, un domeniu interdisciplinar in care matematica, fizica si tehnologia se intrepatrund si se completeaza in mod armonios.
Observatorul Astronomic BITNET, construit in comuna Marisel din judetul Cluj, are ca scop principal cercetarea stiintifica si tehnologica. Din acest motiv, acuratetea si repetabilitatea determinarilor facute aici au o importanta deosebita. Si, pentru ca in astromomie stabilirea cu exactitate a pozitiei punctului de observare este esentiala, am decis sa construim in incinta Observatorului o borna geodezica care sa ne ajute sa determinam, rapid si cu o mare precizie, pozitia oricarui echipament stiintific utilizat in cercetarile noastre.
Prima etapa a acestei actiuni a constat in alegerea unui amplasament cat mai adecvat si realizarea efectiva a constructiei. A doua etapa a constat in determinarea cu o cat mai mare exactitate a pozitionarii spatiale a acestei borne (coordonate carteziene X,Y,Z sau coordonate geografice: latitudine. longitudine si altitudine).
Am ales sa construim borna geodezica la aproximativ aceeasi latitudine cu centrul cupolei observatorului, intr-un punct situat la est in raport cu acest centru.  
Pentru ca borna sa nu se degradeze datorita conditiilor meteo aspre caracteristice unei zone montane si pentru ca aspectul final al constructiei sa fie conforma cu importanta sa stiintifica, pentru realizarea ei am hotarat sa incastrez un monolit de andezit intr-o fundatie de beton, aceasta ajungand pana la o adancime mai mare decat adancimea de inghet.
A fost destul de dificil sa gasesc un monolit din piatra dura (granit sau andezit) care sa fie taiat la dimensiuni optime. Dupa cateva zile de cautari pe internet si zeci de convorbiti telefonice avute cu posibili furnizori, D-ul Ioan Sot, director al firmei Andezitul S.A. din Poiana Ilvei, judetul Bistrita-Nasaud, mi-a sarit in ajutor. Dupa doua zile de la convorbirea avuta cu d-ul Sot, blocul de andezit de care aveam nevoie a sosit la Cluj. Acest monolit era debitat si slefuit la dimensiunile pe care i le indicasem anterior. Mai apoi, impreuna cu colegul meu Paul Vladut Dascal, am trecut la "munca de jos".
Am sapat groapa pentru fundatie si am turnat betonul in care am incastrat borna geodezica. Dupa zece zile de la turnare, o echipa de geodezi experimentati, dotati cu aparate de masura de ultima generatie, au determinat coordonatele bornei atat in sistemul de referinta STEREO 1970, cat si in sistemele de referinta WGS84 si ETRS89.
Schita constructiva a bornei si fotografii realizate in timpul acestei actiuni sunt prezenate in galeria foto de mai jos.