Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Wednesday, December 14, 2011

Aderarea Romaniei la ESA a fost ratificata


Procesul de integrare in structurile europene a activitatilor de cercetare, dezvoltare si inovare ce se desfasoara in Romania a depasit o noua etapa. In Monitorul Oficial nr.883/14.XII.2011 a fost publicata Legea pentru ratificarea Acordului dintre Romania si Agentia Spatiala Europeana (ESA).
Agentia Spatiala Europeana este poarta de acces a Europei spre spatiul cosmic, un omolog european al NASA (National Aeronautical and Space Agency). Urmatoarele tari europene sunt membre ale ESA, avand drepturi depline: Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie si Romania. Ungaria, Polonia, Estonia şi Slovenia sunt "state europene colaboratoare". Dupa cum vedem, dintre statele foste comuniste, doar Cehia si Romania au fost primite in acest club select. ESA coordoneaza resursele financiare şi intelectuale destinate activitatilor spatiale ale statelor membre putand astfel sa sustina programe şi activităţi care depăşesc cu mult capacitatea unei singure ţări europene. Programele ESA sunt concepute pentru a cunoaşte mai multe despre Pământ, despre spaţiul din imediata sa apropiere, despre sistemul nostru solar, precum şi pentru a dezvolta tehnologii şi servicii satelitare şi a promova industria aeronautica europeană.