Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:Saturday, December 10, 2016

Romania de azi si misterul flacarii violete(Articolul a fost publicat initial in ianuarie 2010, dar l-am „reincarcat” acum, pentru ca sunt din nou, alegeri )
In ultimele zile, expresia “flacara violeta” a avut un impact mediatic de neimaginat. In general, cei care poseda notiuni de baza de fizica sau chimie stiu  de ce o flacara este rosie, portocalie, galbena , verde, albastra sau de ce nu, violeta. Iata ca acum, aceasta expresie este repetata si interpretata in fel si chip de multe persoane care se cred (chiar daca nu au si ajuns) personalitati.
Pentru ca pe mine ma intereseaza in primul rand fizica si de-abia in al doilea rand  metafizica si stiu ca acesti termeni se refera la activitati destul de diferite, voi incerca sa explic pe scurt de ce o flacara este rosie, portocalie, albastra sau chiar violeta.
Una din metodele fizice de baza utilizate pentru a determina compusii unei substante este asa-numita “analiza in flacara”.  Cum se face aceasta analiza? Se ia o proba din substanta necunoscuta si se introduce in zona cea mai fierbinte a unei flacari. Flacara este de fapt formata din plasma, adica un amestec de electroni, ioni si molecule neutre , dar care au energii foarte mari. Atomii substantei necunoscute vor primi energie datorita interactiunii cu particulele constituente ale plasmei si o parte din electroni vor ajunge intr-o stare excitata, de energie inalta, dar instabila. Revenirea acestor electroni pe un nivel energetic stabil este insotita de emisia unei radiatii electromagnetice de o anumita frecventa. Aceasta frecventa depinde de atomii substantei necunoscute si este cu atat mai mare, cu cat “saltul energetic” este mai mare. Si pentru cei care nu stiu, voi spune aici (citandu-l pe Planck) ca o cuanta de lumina rosie are energie mai mica decat una de culoare portocalie, galbena, verde, albastra sau violeta (in aceasta ordine crescatoare din punct de vedere energetic). Iar culoarea flacarii depinde de substata analizata prin aceasta metoda. Astfel, calciul coloreaza flacara in rosu, sodiul in galben, fierul produce o flacara galben-aurie, cuprul coloreaza flacara in verde, plumbul in albastru iar potasiul o coloreaza in violet. Si iata cum am gasit o firava legatura intre fizica si …metafizica.
Ascunse ramanand pentru multi dintre noi “meandrele concretului”, ma voi agata putin de “metafizica”, incercand sa-i deformez aspectul si s-o imping, usor-usor, spre fizica.
Am avut nu demult alegeri prezidentiale (era vorba de alegerile din 2009) si rezultatele scrutinului au desemnat un nou presedinte de tara. “Alea iacta est “ dar “vox populi, vox dei” (sper ca nu va inchipuiti ca v-am injurat intr-o limba necunoscuta). Am afirmat mai sus ca in acest articol voi incerca sa imping metafizica spre o stiinta exacta . Voi incerca de asemenea sa explic de ce cred unii politicieni ca sunt manipulati cu campuri necunoscute si pot fi determinati sa ia decizii contrare vointei lor.
Se stie ca prin retelele neuronale ale corpului uman trec impulsuri electrice, controland si influentand functionarea intregului organism. Aceste impulsuri genereaza unde electromagnetice de foarte joasa frecventa care pot fi puse in evidenta. In mod cert, un camp perturbator poate influenta negativ functionarea creierului si chiar a intregului organism. De multe ori am intalnit persoane care s-au plans de migrene, ameteli sau stari de neliniste inaintea sau in timpul unor furtuni cu dese descaracari electrice. O posibila explicatie ar putea fi chiar perturbarea impulsurilor neuronale de catre campurile electromagnetice din timpul furtunii. O diminuare a efectelor poate fi obtinuta prin ecranare, cu ajutorul unor suprafete conductoare. Dar la joasa frecventa ecranarea este extrem de dificila .
Eu nu cred ca in lupta politica actuala s-a ajuns la utilizarea unor tehnici subversive bazate pe iradierea cu campuri electromagnetice de foarte joasa frecventa. Pe de alta parte, un astfel de camp nu poate selecta tintele, actionand doar asupra anumitor indivizi. Cei care au notiuni de baza referitore la campurile electromagnetice se pot gandi la utilizarea unor “spire in scurt-circuit” sau alt gen de protectii metalice, care pot diminua sau chiar anihila campurile perturbatoare. Eu cred ca obiceiul stramosilor de a purta lanturi si bratari de aur sau de argint, are pe undeva o motivatie stiintifica. Poate ca in vechime, regii si imparatii (fara sa stie de ce ) purtau coroanele de aur ca pe niste spire in scurt-circuit asezate la nivelul creierului, pentru a putea gandi liber, neperturbat. Multe lacase de cult sunt acoperite de cupole groase de cupru, ca niste adevarate ecrane protectoare.
Dar nu am vazut inca inici un candidat la alegerile prezidentiale care sa poarte pe cap ceva asemanator, care sa-l apere de perturbatii si sa-l avantajeze . Si sper sa nu vedem, la viitoarele mitinguri electorale, alegatori purtand turbane impletite din cablu UTP iar pe cei din prezidiu purtand jobene facute din galeti de tabla zincata.