Helicordere in vechiul sediu (foto:Paul Dolea -2006) |
Asa cum am mai spus altadata, una din directiile mele de cercetare este de a gasi o corelare intre undele electromagnetice de foarte joasa frecventa si activitatea seismica. Ca urmare, in luna mai a acestui an, am efectuat o vizita de informare la INFP-Bucuresti, unde am fost primit cu deosebita cordialitate de colectivul de cercetatori ai institutului. D-ul director dr.Constantin Ionescu si d-na dr. Iren Adelina Moldovan (care este seful Colectivului de Studii Magnetotelurice si Bioseismice) mi-au prezentat o parte din laboratoarele institutului si cateva din proiectele de cercetare legate de preocuparile mele. Le-am multumit si le multumesc si pe aceasta cale pentru timpul ce mi l-au acordat si pentru disponibilitatea lor de a ma primi in cercul lor de colaboratori.
Am ramas placut impresionat de atmosfera de cercetare stiintifica si de conditiile de lucru care au fost create cercetatorilor acestui institut prindarea in folosinta, in urma cu cativa ani, a noului sediu al institutului.
Activitatea Institutului este grupata pe mai multe directii:
- Cercetări fundamentale şi aplicative legate de:fizica sursei seismice, seismotectonică, monitorizarea seismică şi evaluarea hazardului seismic, predicţia cutremurelor bazată pe precursorii geofizici şi geodezici, seismologie inginerească, microzonarea seismică a zonelor dens populate, structura internă a Pământului si tomografia seismică
- Elaborarea de standarde legate de zonarea seismica si microzonarea seismica a Romaniei
- Alte activitati legate de cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica
- Participarea Romaniei la sistemul global de verificare prin mijloace seismologice a respectarii Tratatului de Interzicere Toatala a Experientelor Nucleare (CTBT)
In final am partcipat la o placuta discutie cu un grup de cercetatori ai INFP, grup din care nu a lipsit d-ul director dr. Constantin Ionescu si d-na dr. Iren Adelina Moldovan.