Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Tuesday, July 12, 2011

Cerul noptii la Marisel

Am fost intrebat de multe ori de ce am ales amplasamentul Observatorului Astronomic in localitatea Marisel din judetul Cluj. Acum, dupa ce am realizat la Marisel primele fotografii ale cerului cu un aparat foto performant, voi incerca sa-mi motivez alegerea:
1)Poluarea luminoasa si perturbatiile electromagnetice datorate activitatii umane extrem de reduse. Localitatea este formata din locuinte rasfirate pe platoul montan. In zona Observatorului distanta medie dintre case este de peste 200m. Iluminatul public este redus la zona centrala a localitatii. Nici o localitate importanta nu se afla in apropiere (Cluj-Napoca, la 37km in linie dreapta) .
2)Altitudinea de 1150m. In multe zile ale anului plafonul de nori se afla la altitudini mai mici.
3)Acces foarte bun: Doua drumuri judetene asfaltate si destul de bine intretinute, unul permite accesul dinspre Cluj-Napoca (50km) si autostrada Transilvania (32km), un altul ce permite accesul dinspre localitatea Huedin (35km) iar din Huedin spre Oradea sau Cluj-Napoca si un al treilea drum (pietruit pana la localitatea Racatau) de unde se poate ajunge pe sosea asfaltata la Cluj-Napoca. Blocarea simultana a acestor trei drumuri in timpul iernii este foarte putin probabila.
4) Existenta unor minime utilitati: reteaua de distributie a curentului electric pe joasa tensiune aflata la cativa zeci de metri distanta; un parau de munte si doua izvoare aflate pe terenul aferent observatorului.
5) Localnicii au fost foarte receptivi si cooperanti. E drept, la inceput au fost neincrezatori, suspiciosi si oarecum deranjati de aparitia "unui intrus" printre ei dar, dupa ce m-au cunoscut, am devenit buni prieteni.
6)Tot pe raza localitatii Marisel, la 11km distanta pe drum asfaltat, se gaseste Baza didactica si de recreere a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Aceasta apropiere va permite sper, in viitor, o stransa colaborare cu acest institut de invatamant de prestigiu.
Din toate aceste motive, cerul curat si intunecos care se vede noaptea din satul Marisel a fost cel mai important argument. In fotografia de mai jos (dati un clic pe imagine pentru a o mari) am surprins trecerea unui satelit artificial de joasa altitudine (LEO) cu un aparat Canon si timp de expunere de 5s! Cuvintele sunt de prisos...

Cerul noptii la Marisel (1150m). Steaua din centrul imaginii este Vega iar dara alba este "urma" unui satelit artificial LEO. Aparat foto DSLR Canon, timp de expunere 5s