Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Monday, December 13, 2010

Universul a existat si inainte de Big Bang ?

In ultimele 2 saptamani au aparut, in prestigioasa baza de date ArXiv, o serie de articole pro si contra afirmatiei ca Universul a existat si inainte de Big Bang. Analizand datele furnizate de misiunea WMAP (The Wilkinson Microwave Anisotropy Probe), lansata de NASA in 2001 pentru a face o harta a Universului in domeniul microundelor, cercetatorii Vahe Gurzadyan de la Institutul de Fizica din Erevan si cunoscutul expert in fizica teoretica Roger Penrose de la Universitatea Oxford au ajuns la concluzia ca Universul a existat si inainte de Big Bang. Si alti cercetatori cunoscuti au anuntat aproape simultan ca au ajuns la aceeasi concluzie.
In ce consta misiunea WMAP? Sonda lansata de NASA in iunie 2001 a reusit sa obtina rezultate extrem de importante pentru cunoasterea Universului facand masuratori in domeniul microundelor. Astfel misiunea WMAP a realizat o harta a radiatiei cosmice de fond (Cosmic Microwave Background radiation, pe scurt, CMB) si o harta in microunde cu inalta rezolutie unghiulara (0,2 grade) a Universului observabil. Deasemenea s-au facut determinari precise ale compozitiei Universului adica atomii sau particulelele elementare din care este constituit precum si concentratia lor. Iata ca, dupa mai bine de 7 ani de la primele rezultate experimentale date publicitatii de misiunea WMAP, cercetatorii Vahe Gurzadyan si Roger Penrose au ajuns la concluzia ca Universul a existat si inainte de Big Bang. Tot in prestigioasa baza de date ArXiv au aparut imediat o serie de articole (vezi linkurile atasate) care exprima parerea altor experti in domeniu referitor la aceasta problema.
Aceste rezultate, framantari si ipoteze ma bucura mult, mai ales ca eu sunt un adept al Universului infinit, in adevaratul sens al termenului. De zeci de ani eu caut o varianta structurata si mai clara a modului in care ar trebui sa "vedem" Universul. Pe scurt, eu vad Universul ca o structura ierarhica in care orice structura admite o suprastructura de rang superior si o substructura de rang inferior, aceasta structurare fiind infinita atat in suprastructuri cat si in substructuri. In plus, orice elemnt spatial, oriunde ar fi plasat si fiind oricat de mare sau oricat de mic admite o astfel de ierarhizare. Mai mult, eu cred ca oricarui eveniment observabil i se poate atasa un "spatiu" in care acel eveniment produce efecte . Iar fiecarui astfel de "spatiu" trebuie sa i se ataseze un orologiu propriu a carui cadenta depinde de anvergura evenimentului, fiind foarte lent (in raport cu orologiul nostru, luat ca referinta) pentru evenimente ce se desfasoara la scara galactica si foarte rapid pentru evenimente ce se desfasoara la scara particulelor elementare.
In plus, acceptand aceastra structura ierarhizata scapam de problema unui "moment primordial" in care Universul a fost creat din nimic si de pericolul unui Univers ce candva, in viitor, va colapsa devenind din nou, Nimic.
Eu incerc sa "unific" orologiile si sa le leg de elemente spatiale. Eu cred ca notiunea de "timp" isi pierde semnificatia in lipsa unor evenimente care sa-l marcheze. Poate ca si notiunea de "spatiu fizic" este lipsita de sens in lipsa materiei (sub orice forma, chiar si numai sub forma unui camp).
In orice caz, un Univers in care elementele spatiale sunt legate de cele temporale si de materia cuprinsa in ele este extrem de frumos... In urma cu vreo 30 de
ani si eu consideram ca modelul Big Bang este o varianta stiintifica acceptabila pentru nasterea Universului observabil. Acum sunt convins ca acest model poate fi inglobat intr-unul mai vast asa cum si Teoria Relativitatii Generalizate poate fi inglobata intr-o teorie mai larga... Vedeti, din nou ajung la o ierarhizare in care orice structura poate fi inglobata intr-una de rang superior...

Preprinturile din ArXiv la care fac referire in acest articol le gasiti aici, aici, aici, aici si aici