Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Friday, August 8, 2014

DIGI 24 in vizita la Marisel

Reporteri ai postului de televiziune DIGI 24 au aflat ca la Baza de Cercetare Stiintifica si Tehnologica a firmei BITNET a fost instalat unul din cele mai performante telescoape aflate pe teritoriul Romaniei: MEADE LX 850 dotat cu o oglinda primara cu diametrul de 305 mm si o montura ecuatoriala "germana". Sistemele optice, mecanice si electronice de ultima generatie asigura acestui model o versatilitate deosebita. Dar, pentru a se putea atinge performante "de catalog", trebuie sa fie asigurate conditii deosebite:
  • locatia trebuie sa fie judicios aleasa, in asa fel incat poluarea luminoasa, praful si vibratiile mecanice sa fie minime
  • echipamentul sa fie protejat de vant si intemperii de o cupola suficient de mare 
  • fundatia telescopului sa fie masiva (1500-2000kg) si sa fie complet separata de restul cladirii, astfel incat sa nu preia eventualele vibratii produse de vant sau de persoanele care se deplaseaza in interiorul cladirii observatorului
Pentru a face adaptarile si modificarile necesare si pentru instalarea efectiva a sistemelor mecanice si optice s-a lucrat pe parcursul lunii iulie a anului 2014. Echipa "operativa" a fost formata din cercetatorii Paul Dolea si Vlad Dascal (BITNET CCSS). Acestora li s-au alaturat in momentele dificile din timpul "punerii pe pozitie" a telescopului, cercetatorii Vlad Turcu si Dan Moldovan, de la Observatorul Astronomic al Academiei Romane.
Echipa de reporteri ai postului de televiziune DIGI 24, care are acoperire nationala pe cablu si in aproape toate tarile din Europa prin serviciul DigiTv transmis prin satelitul Intelsat 10-02, a difuzat doua reportaje realizate la Observatorul Astronomic Marisel. Puteti vedea aceste reportaje accesand linkurile de mai jos:
http://www1.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Cluj-Napoca/Stiri/Observator+astronomic+la+sat
si
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiinta+si+Mediu/Observator+astronomic+sat+Marisel+Cluj+realizat+de+trei+romani

Read more!

Am instalat noul telescop MEADE LX 850

O  parte a fundatiei de beton
In luna iulie a anului 2014, impreuna cu colegul meu Vlad Dascal si cu colaboratorii si prietenii nostri Vlad Turcu si Dan Moldovan de la Observatorul Astronomic din Cluj (al Academiei Romane) am instalat in cupola Observatorului Astronomic al firmei Bitnet un telescop cu performante optice si mecanice deosebite.
Instalarea si reglarea monturii
Telescopul nou instalat a fost fabricat in Statele Unite d firma MEADE. Telescopul MEADE LX 850 este un telescop de uz profesional dotat cu o oglinda cu diametrul de 30,5 cm. Performantele sistemelor sale optice, finetea si robustetea mecanismelor de orientare precum si sistemele de control computerizate de ultima generatie cu care este dotat asigura utilizarea lui cu succes in proiecte de cercetare stiitifica avansata. Poate fi utilizat  pentru astrometrie, astrofotografie sau vizualizare directa, atat pentru corpuri ceresti aflate in apropierea Pamantului (sateliti artificiali sau naturali, asteroizi si  planete din Sistemul solar) cat si pentru corpuri sau obiecte ceresti aflate la mare departare de Pamant: stele, formatiuni stelare, nebuloase sau alte galaxii.
Este dotat cu un sistem computerizat de orientare care contine o librarie cu 144000 de obiecte ceresti, astfel incat, daca reglajele initiale ale telescopului au fost facute in mod corespunzator, printr-o simpla alegere din baza de date a unui obiect ceresc, telescopul se va orienta spre acel obiect, asigurand conditii optime de vizualizare. In plus, printr-un sistem electro-optic avansat de “autocalare pe stea” obiectul urmarit va ramane in
centrul campului vizual al telescopului, compensandu-se astfel rotatia Pamantului si permitand expuneri fotografice sau observatii de lunga durata. Precizia acestui sistem de control  este de ordinul unei secunde de arc, adica mai buna de a 3600-a parte dintr-un grad.
Rezolutia ungiulara (ungiul dintre doua obiecte ceresti care pot sa se vada distinct) a sistemului optic este de 0.38 secunde de arc, depasind de fapt limita practica impusa de perturbatiile din atmosfera terestra.
Masa totala a sistemelor optice si mecanice cu care este dotat depaseste 150 kg. Din acest motiv fundatia telescopului (separata complet de fundatia si cladirea observatorului) a trebuit modificata in asa fel incat sa permita intarirea pilonetului cu 4 contravantuiri. Masa fundatiei astfel modificate depaseste 2000 kg.
Prin performantele mecanice si optice ale acestui telescop si prin locul de amplasare (Marisel, 1230 m altitudine si poluare luminoasa aproape de zero), speram ca observatorul astronomic al firmei BITNET sa se dovedeasca a fi cel mai performant punct de observare al cerului de pe teritoriul Romaniei.

Read more!