Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Wednesday, December 14, 2011

Aderarea Romaniei la ESA a fost ratificata


Procesul de integrare in structurile europene a activitatilor de cercetare, dezvoltare si inovare ce se desfasoara in Romania a depasit o noua etapa. In Monitorul Oficial nr.883/14.XII.2011 a fost publicata Legea pentru ratificarea Acordului dintre Romania si Agentia Spatiala Europeana (ESA).
Agentia Spatiala Europeana este poarta de acces a Europei spre spatiul cosmic, un omolog european al NASA (National Aeronautical and Space Agency). Urmatoarele tari europene sunt membre ale ESA, avand drepturi depline: Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie si Romania. Ungaria, Polonia, Estonia şi Slovenia sunt "state europene colaboratoare". Dupa cum vedem, dintre statele foste comuniste, doar Cehia si Romania au fost primite in acest club select. ESA coordoneaza resursele financiare şi intelectuale destinate activitatilor spatiale ale statelor membre putand astfel sa sustina programe şi activităţi care depăşesc cu mult capacitatea unei singure ţări europene. Programele ESA sunt concepute pentru a cunoaşte mai multe despre Pământ, despre spaţiul din imediata sa apropiere, despre sistemul nostru solar, precum şi pentru a dezvolta tehnologii şi servicii satelitare şi a promova industria aeronautica europeană.

Read more!

Monday, December 12, 2011

45 de minute dedicate de Radio Cluj Observatorului astronomic Marisel

In data de 10 decembrie 2011, imediat dupa editia de pranz a radiojurnalului Societatii Romane de Radiodifuziune, postul Radio Cluj a difuzat emisiunea "Carte de vizita" dedicata in intregime observatorului astronomic Marisel si activitatilor de cercetare care se desfasoara acolo. Reportajul si interviul realizat in cadrul emisiunii poate fi ascultat pe pagina dedicata emisiunii, dand click aici. Auditie placuta!

Read more!

Friday, December 9, 2011

Radio Cluj, in vizita la Observatorul Astronomic Marisel


Sambata, 10 decembrie 2011, la ora 13:oo, postul regional Radio Cluj va difuza emisiunea "Carte de vizita" dedicata Observatorului Astronomic Marisel si activitatilor de cercetare ce se afla in stadiu de implementare sau deja se desfasoara in cadrul acestuia: Observarea in spectru vizibil sau radio a obiectelor cosmice LEO (Low Earth Orbit), potential periculoase pentru Pamant; monitorizarea undelor electromagnetice de joasa frecventa de origine naturala sau artificiala; "vremea spatiala" si activitatea solara, analizate prin metode radio. In ultimul rand, dar nu ca importanta, la Observatorul Astronomic Marisel sunt instalate si o serie de echipamente ce permit stabilirea de legaturi radio cu sateliti de joasa altitudine (LEO)
Tot la Marisel, cu sprijinul direct al cercetatorilor firmei BITNET din Cluj se desfasoara anual Scoala de vara "GENERATIA URMATOARE" pentru elevi pasionati de astronomie si tehnici avansate de comunicatii radio.
Puteţi asculta Radio Cluj in Transilvania, în FM sau AM pe urmatoarele frecvenţe:LinkFM: 95,6MHz; 87,9MHz; 95,4MHz sau AM: 909KHz; 1404Khz; 1593KHz
Cei care locuiesc in afara arcului carpatic sau chiar mai departe, "peste mari si tari" pot asculta programele difuzate de Radio Cluj, live, pe net:
http://www.radiocluj.ro/ro/ sau
Linkhttp://www.romaniaradio.ro/radio/radio-cluj.shtml
sau alte streamuri audio de pe net. Prezentarea "promo" a emisiunii dedicate Observatorului Marisel facuta de Radio Cluj o gasiti dand click aici.

Nu uitati de premiul de fidelitate oferit celor care urmaresc atent emisiunea, de sponsorul BRD Groupe Societe Generale, sucursala Cluj :100 RON. Ora concursului : 13.50

Ne vom auzi deci, sambata 10 decembrie 2011 la orele 13.oo ( ora Romaniei) , la emisiunea "Carte de vizita", realizata si difuzata de Radio Cluj.


Read more!