Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Monday, October 3, 2011

O nesigura modificare....

Deoarece azi am aflat ca incepand de vineri 07 octombrie 2011 situatia atmosferica devine nefavorabila observatiilor astronomice in vizibil, voi incerca sa devansez actiunea programata pentru acest sfarsit de saptamana. Daca voi obtine aprobarile necesare din partea organelor abilitate ale Primariei Cluj-Napoca, maine seara, 04 oct.2011 voi instala un telescop in Piata Unirii din centrul Clujului, telescop cu ajutorul caruia cei interesati de astronomie sa poata vedea (aparent mai aproape) Luna sau planeta Jupiter. Eu credeam ca pentru un astfel de demers nu am nevoie de aprobari si stampile dar un cunoscut m-a informat ca in lipsa unor aprobari, risc o amenda de 500-1000 lei (??!!).
In alta ordine de idei, luni 10 octombrie 2011, elevi de la Scoala Brancusi vor organza la orele 14, undeva pe bulevardul Eroilor, o "agentie de turism spatial", incercand sa priveasca departe, in viitor. Voi incerca sa profit de actiunea lor si sa ma alatur lor cu cateva demonstratii de radioastronomie la nivel elementar.
Sa nu uitam ca universul este simplu, in esenta!

06.octombrie 2011

In data de o3 octombrie 2011 am fost la Primaria municipiului Cluj ca sa ma interesez in ce conditii pot sa instalez in zona centrala a orasului, pentru cateva ore. un telescop prin care, fara nici un fel de taxare, elevii, studentii sau alti simpli trecatori sa poata admira craterele de pe luna. Deasemenea am vrut sa aflu ce se intampla daca nu cer nici un fel de aprobare si-mi instalez telescopul in centru.
Intr-adevar, mi s-a spus ca daca n-am aprobare din partea lor, voi i amendat pentru ca ocup spatiul public! O.K., hai sa cer aprobarea. sa completez hartiile necesare sa platesc o taxa "modica", asa cum plateste orice cantaret care vrea sa cante la un colt de strada.(comparatia a venit din partea celor din primarie). O faceam si pe asta dar aprobarea se da in termen de 3 zile, pe cand incep ploile. Lipsesc din Cluj pana sambata, sunt plecat la conferinta Telsiks2011 ce se desfasoara la Nis, in Serbia. Deocamdata m-am lasat pagubas dar pentru mine este de neinteles automatismul si lipsa de deiscernamant a organelor de "dat voie" din primaria clujeana.
Voi reveni.

Read more!

Sunday, October 2, 2011

Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic 2011


In fiecare an, intre 4octombrie si 10 octombrie este marcata pe intreaga planeta, "Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic". In acest interval de 7 zile se desfasoara activitati de popularizare a astronomiei, astrofizicii, astronauticii si a altor domenii de cercetare conexe.
In luna Iulie 1999, la conferinta UNISPACE III a Natiunilor Unite, liderii agentiilor spatiale din intreaga lume au propus Adunarii Generale ONU declararea unei Saptamani Mondiale a Spatiului Cosmic. Principalul scop al acestui eveniment se doreste a fi cel de a constientiza factorii de decizie si opinia publica asupra beneficiilor utilizarii tehnologiei si stiintei spatiale. Se sarbatoreste astfel lansarea ( 4 Octombrie 1957) primului satelit artificial al Pamantului, Sputnik 1, care a deschis calea explorării spaţiului cosmic. Se aniverseaza, deasemenea, semnarea (10 Octombrie 1967) Tratatului asupra principiilor care guvernează activităţile statelor în explorarea paşnică a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti.
Cu toate ca in aceste zile programul meu este foarte incarcat, voi incerca sa initiez cateva activitati care sa marcheze acest eveniment in orasul Cluj-Napoca. Deoarece intre 5 si 8 octombrie voi fi plecat in Serbia la Conferinta TELSIKS2011 unde voi prezenta un material legat de eclipsa partiala de Soare din 4ianuarie 2011, activitatile pe care doresc sa le initiez si sa le coordonez se vor desfasura in seara de 8 octombrie si 9 octombrie 2011. Locul de desfasurare propus de mine este Piata Unirii din centrul Clujului, in zona statuii lui Matei Corvin. Sper ca autoritatile locale care se ocupa de "ordinea publica" sa nu aiba nimic impotriva acestei actiuni. Vor spune multi ca iluminatul stradal va deranja observatiile efectuate cu aparate optice. Totusi, in acele zile va fi inceput de luna plina si celelalte corpuri sau obiecte ceresti vor fi oricum greu de observat chiar si in zone cu poluare luminoasa redusa.
Daca vremea va fi nefavorabila (cer innorat sau chiar ploaie) vom incerca sa promovam radioastronomia si telecomunicatiile facilitate de satelitii artificiali ai Pamantului.
Voi reveni cu amanunte atunci cand prognoza meteo pentru perioada vizata va fi cat de cat certa.Link

Read more!