Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:Tuesday, July 12, 2011

Sesiunea 2011 a Scolii de vara s-a incheiat

Pentru elevii participanti la cursurile Scolii de vara "Generatia Urmatoare' Marisel-2011 a venit, din nou, vacanta. De aceasta data conditiile meteo au fost excelente si s-au putut face observatii in vizibil, in fiecare seara. Au fost folosite patru telescoape: un reflector newtonian de 130mm, doua cu diametrul oglinzii de 150mm si un reflector Schmidt-Cassegrain cu diametrul oglinzii principale de 203mm. Acest telescop performant este dotat cu o motorizare computerizata si functie GOTO. S-au facut observatii si in timpul zilei (petele solare si Luna), cat si seara (Luna, Saturn, diverse constelatii si alte obiecte ceresti). La aceste observatii au participat si adulti, invitati de catre organizatori sau care pur si simplu au aflat ca la Marisel se afla in desfasurare o "tabara de astronomie". Cel mai tanar vizitator care a privit cerul prin telescop a avut 4 ani, iar cel mai in varsta, 84 de ani. Entuziasmul si uimirea s-a putut citi usor de pe fetele tuturor.
In sala de conferinte a pensiunii au fost proiectate filme stiintifice sau de popularizare a stiintei si au fost tinute prelegeri pe teme de astronomie.
Pentru initierea in radioastronomie au fost utilizate modelele didactice de radiotelescoape proiectate si executate de firma BITNET. Cu ajutorul unor monturi motorizate tip azimut-elevatie, tinerii astronomi au putut identifica pe cer mai multe surse radio: Soarele si o parte din satelitii geostationari ai Pamantului. Au determinat pozitia lor in coordonate sferice si au reprezentat-o apoi in plan, in coordonate carteziene. Au obtinut astfel o prima "harta electromagnetica" a cerului. Drumetiile efectuate in aceste zile de tabara au fost un bun prilej de familiarizare cu aparatele GPS si radiotelefoanele din dotarea Scolii. Elevii au fost instruiti in modul de utilizare a unei frecvente radio libere: limbajul consacrat, modul in care se desfasoara un dialog pe cale radio si faptul ca nu este corect sa se abuzeze de o frecventa libera care poate avea multi alti utilizatori. In cea de-a treia zi a taberei s-au repetat experimentele legate de transmisiile audio-video "live" in banda de 2,4GHz, utilizand tot echipamente didactice proiectate si executate de firma BITNET. Receptia s-a facut cu antene directive de buna calitate, ceea ce a permis legaturi radio stabile intre puncte intre care distanta era de peste 800m.
Vineri la pranz am primit vizita unei echipe de reporteri de la PROTV care au realizat un reportaj amplu referitor la aceasta editie a Scolii de vara "Generatia Urmatoare".Au venit deasemenea reporteri de la Radio Romania Actualitati, Radio France Internationale si Romania Libera. Sambata, ultima seara a taberei, a fost marcata de focul de tabara si spectacolul tip karaoke organizat ad-hoc. Cantecele si blitzurile aparatelor foto au marcat sfarsitul unei seri si a unei saptamani minunate. Duminica dimineata, elevii participanti au plecat spre casa. Scoala de vara se terminase...

P.S. In editia din 13iulie, cotidianul Romania Libera a publicat un amplu reportaj (o pagina) referitor la Scoala de Vara. Puteti citi reportajul dand clik pe acest link.

Read more!

Cerul noptii la Marisel

Am fost intrebat de multe ori de ce am ales amplasamentul Observatorului Astronomic in localitatea Marisel din judetul Cluj. Acum, dupa ce am realizat la Marisel primele fotografii ale cerului cu un aparat foto performant, voi incerca sa-mi motivez alegerea:
1)Poluarea luminoasa si perturbatiile electromagnetice datorate activitatii umane extrem de reduse. Localitatea este formata din locuinte rasfirate pe platoul montan. In zona Observatorului distanta medie dintre case este de peste 200m. Iluminatul public este redus la zona centrala a localitatii. Nici o localitate importanta nu se afla in apropiere (Cluj-Napoca, la 37km in linie dreapta) .
2)Altitudinea de 1150m. In multe zile ale anului plafonul de nori se afla la altitudini mai mici.
3)Acces foarte bun: Doua drumuri judetene asfaltate si destul de bine intretinute, unul permite accesul dinspre Cluj-Napoca (50km) si autostrada Transilvania (32km), un altul ce permite accesul dinspre localitatea Huedin (35km) iar din Huedin spre Oradea sau Cluj-Napoca si un al treilea drum (pietruit pana la localitatea Racatau) de unde se poate ajunge pe sosea asfaltata la Cluj-Napoca. Blocarea simultana a acestor trei drumuri in timpul iernii este foarte putin probabila.
4) Existenta unor minime utilitati: reteaua de distributie a curentului electric pe joasa tensiune aflata la cativa zeci de metri distanta; un parau de munte si doua izvoare aflate pe terenul aferent observatorului.
5) Localnicii au fost foarte receptivi si cooperanti. E drept, la inceput au fost neincrezatori, suspiciosi si oarecum deranjati de aparitia "unui intrus" printre ei dar, dupa ce m-au cunoscut, am devenit buni prieteni.
6)Tot pe raza localitatii Marisel, la 11km distanta pe drum asfaltat, se gaseste Baza didactica si de recreere a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Aceasta apropiere va permite sper, in viitor, o stransa colaborare cu acest institut de invatamant de prestigiu.
Din toate aceste motive, cerul curat si intunecos care se vede noaptea din satul Marisel a fost cel mai important argument. In fotografia de mai jos (dati un clic pe imagine pentru a o mari) am surprins trecerea unui satelit artificial de joasa altitudine (LEO) cu un aparat Canon si timp de expunere de 5s! Cuvintele sunt de prisos...

Cerul noptii la Marisel (1150m). Steaua din centrul imaginii este Vega iar dara alba este "urma" unui satelit artificial LEO. Aparat foto DSLR Canon, timp de expunere 5s

Read more!