Blogul Spacesignals prezinta o parte din preocuparile mele din urmatoarele domenii: Invatamant: ca initiator si fondator al Scolii de vara "Generatia Urmatoare" ce se desfasoara, anual, la Marisel; ca student, la Scoala Doctorala a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. Cercetare: Obiecte spatiale din apropierea Pamantului (NEO); telecomunicatii asigurate de sateliti artificiali; activitatea solara si vremea spatiala; Unde electromagnetice de foarte joasa frecventa. Productie: Proiectare si executie de aparate si echipamente cu scop didactic sau pentru cercetare stiintifica; consultanta si prestari de servicii in telecomunicatii terestre sau satelitare. TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG AU FOST SCRISE DE MINE. Aproape toate fotografiile de pe blog au fost facute de mine sau cu aparatul meu foto, acolo unde apar si eu in cadru. Am participat activ la proiectarea, instalarea echipamentelor si realizarea constructiilor aferente prezentate pe acest blog. Daca aveti sugestii sau alte idei pe care doriti sa mi le comunicati, nu ezitati sa-mi scrieti la adresa de mai jos:



Thursday, November 29, 2007

Sateliti artificiali

Sateliti cu orbita inclinata

Satelitii geostationari au orbite situate in plan ecuatorial, iar perioada lor de revolutie este egala cu perioada de rotatie a Pamantului in jurul axei sale (o zi siderala). Spre deosebire de acestia,satelitiicu orbita inclinata au timp de revolutie mai mic decat ziua siderala si,conform legilor mecanicii, deplasarea lor se face mai aproape de suprafata Pamantului.
Functie de parametri orbitali,satelitii se impart in trei categorii:
- sateliti GEO (Geostationary Earth Orbit)au orbita in plan ecuatorial, la 36000Km de suprafata Pamantului si se rotesc... sincron cu Pamantul, parind "ficsi" pe bolta cereasca.
- satelitii MEO (Medium Earth Orbit) au orbita medie,adica 1500-36000Km de suprafata Pamantului
- satelitii LEO (Low Earth Orbit) au orbita joasa, adica 500-1500Km.
Printr-o alegere corespunzatoare a parametrilor orbitali, satelitii de tip MEO sau LEO pot "acoperi" o mare parte din suprafata Pamantului si de aceea sunt utilizati in supraveghere, cartografiere, meteorologie, telecomunicatii mobile,radiobalize GPS sau aplicatii militare.
In cele ce urmeaza, va voi prezenta catreva categorii de sateliti cu orbita inclinata si valorile medii ai parametrilor orbitali.
a)satelitii meteorologici de tip LEO au perigeul aproape egal cu apogeul (orbite aproape circulare) deplasandu-se la altitudini de aproximativ 850Km. Perioadele de revolutie au valori de aproximativ 100 minute, iar inclinatia orbitei de aproximativ 99 grade.
b)satelitii militari,daca au orbita circulara, aceasta se situeaza la valori intre 350Km si 900Km, iar la cei cu orbita eliptica au apogeul departat pana la 30000Km iar perigeul se poatae apropia pana la valori de 200Km, inclinatia orbitelor 90-100 grade,perioada de revolutie de aproximativ 100 minute.
c) satelitii de telecomunicatii Iridium, care sunt utilizati la o retea globala de telefonie mobila au orbite aproape circulare la 750Km altitudine, perioade de revolutie de aproximativ 100 minute, orbitele inclinate la 86 grade.
d)satelitii destinati radioamatorilor orbiteaza la altitudini de 500-1300Km, cu perioade de revolutie de 90=1400 minute, orbite inclinate intre 0 grade si 100 grade
e)satelitii din reteaua GPS se situeaza la altitudini de aproximativ 20000Km, au perioada de revolutie de 718 minute, inclinatia orbitelor inte 64 grade si 55 grade

Telescopul HUBBLE,lansat de NASA, are orbita la 575Km deasupra Pamantului si perioada de revolutie de 97 minute.
Paul Dolea

Read more!